Ingezonden persbericht
BosBode
www.wouterbos.nl
Nr. 49; 23 maart 2005
Politiek Forum
Afgelopen zaterdag in Utrecht een Politiek Forum gehad. En een goed Politiek Forum ook. Het PF is een groep afgevaardigden die zon n 4 keer per jaar bijeen komen om met ons te discussiëren over allerlei politieke zaken die wij of zij op de agenda willen zetten. Ze kunnen daar ook advies over uit brengen.
Deze keer ging het bij de actuele politiek over anti-terrorisme-maatregelen en ook over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De discussie was heel inhoudelijk en er werden tal van nuttige kritisch constructieve commentaren aan de fractie meegegeven.
Daarna kwamen er twee debatten over twee onderwerpen uit het rapport De Leidende Burger dat een partijcommissie onder leiding van Rudy Andeweg over bestuurlijke vernieuwing had opgesteld.
Het eerste debat ging over de vraag of we nog provinciaal bestuur nodig hebben. Andeweg vindt van niet maar het PF was na de discussie allerminst overtuigd. Hun advies was vast te houden aan het provinciaal bestuur. Zelf voel ik wel wat voor de ideeën van Andeweg maar kan ze ook nog niet in al hun consequenties overzien.Nu het duidelijk is dat het PF na deze eerste discussie hier zo kritisch over was, is het duidelijk dat we in de partij over dit onderwerp nog een goed debat voor de boeg hebben. Misschien is het goed als we de discussie dan ook wat concreter proberen te maken. Andeweg pleit namelijk niet alleen voor het afschaffen van het provinciaal bestuur maar ook voor het formaliseren van regionaal bestuur. Misschien dat in sommige meer dunbevolkte delen van het land zo n regio-nieuwe-stijl samen valt met een provincie-oude-stijl? Ik kan me voorstellen dat het antwoord op dat soort vragen voor veel mensen relevant is bij hun uiteindelijke oordeel.
Het tweede debat ging over het kiesstelsel. Met de fractie hebben we besloten de voorstellen van De Graaf niet te steunen maar voorlopig vast te houden aan ons verkiezingsprogramma en het daar in grote lijnen beschreven Duitse model. Het PF was echter heel positief over de variant die Andeweg in zijn rapport voorstelde waarbij voorkeursstemmen meer gewicht krijgen dan nu het geval is. Ook al was het slechts de eerste keer dat we hierover discussieerden, het was wel een signaal van belang. Daarmee is immers duidelijk dat de Andeweg-variant nog niet van tafel is en in de komende debatten in de partij over hoe ons kiesstelsel er op langere termijn uit moet zien, nog een flinke rol zal spelen. Uiteindelijk zal die discussie moeten leiden tot voorstellen voor ons volgende verkiezingsprogramma.
Burgemeester
Gisteren verwierp de Eerste Kamer de zogenaamde deconstitutionalisering; de grondwetswijziging waarmee de benoeming van burgemeesters door De Kroon uit de Grondwet wordt gehaald zodat de burgemeester door de gemeenteraad of de bevolking kan worden gekozen.
Thom de Graaf kwam in het slotdebat onze Eerste Kamerfractie fors tegemoet maar kennelijk niet genoeg. Met name het feit dat hij koste wat kost een aantal gemeenten, of ze daar nu klaar voor zijn of niet, al in 2006 een gekozen burgemeester wilde opdringen was voor onze senatoren een brug te ver. Het tegenbod van de PvdA-senatoren dat gemeenten zelf bepalen wanneer ze de overstap willen maken, namelijk als ze daar klaar voor zijn maar uiterlijk in 2010, werd door De Graaf niet geaccepteerd.
De Tweede Kamerfractie heeft deze grondwetswijziging overigens een paar maanden geleden wel gesteund. Het moge duidelijk zijn dat ik het diep treurig vind dat De Graaf en de Eerste Kamerfractie elkaar niet hebben kunnen vinden. Ze moeten het zelf ook maar uitleggen hoe je elkaar zo dicht kunt naderen en het dan niet af maakt; mij lukt het in ieder geval niet.
Nieuw op wouterbos.nl
Strijd tegen cynisme begint met eerlijkheid - opinie artikel in de Volkskrant
Agenda
29-03-2005 - 'Leergeld' in ontvangst nemen
02-04-2005 - Delfshaven
04-04-2005 - Rood op straat