Vereniging Nederlandse Gemeenten

EERSTE KAMER LUISTERT NAAR ARGUMENTEN GEMEENTEN

Het blijkt dat de Eerste Kamer goed geluisterd heeft naar de bezwaren van de gemeenten. De VNG is niet tegen het wijzigen van de aanstellingswijze van de burgemeester, mits de wijziging zorgvuldig en niet overhaast gebeurt. De Eerste Kamer heeft nu door haar stemgedrag voorkomen dat de invoering van de gekozen burgemeester onzorgvuldig en overhaast wordt ingevoerd. Deze invoering had gelijktijdig plaats moeten vinden met een extra inzet van gemeenten voor de gewenste doorstart van het dualisme.

De Eerste Kamer heeft gisteravond niet ingestemd met de grondwetswijziging voor de aanstelling van de gekozen burgemeester. Dit heeft tot gevolg dat de gekozen burgemeester niet in 2006 kan worden ingevoerd. Ook de toezegging van de regering niet te tornen aan het beheer van de politie kon de PvdA fractie in de Eerste Kamer niet overtuigen. De VNG heeft met instemming kennisgenomen van de uitspraak van de regering dat de zeggenschap over de politie bij de burgemeester thuis hoort.

Een lokaal gekozen burgemeester mag nooit een krachteloos figuur worden. De gewenste verbinding tussen de lokaal gekozen bestuurder en de burger is niet gebaat bij een krachteloos persoon. Daarom is het goed dat de regering inziet dat de zeggenschap over de politie bij de burgemeester thuis hoort.

De VNG is van mening dat de aanstellingswijze van de burgemeester op de politieke agenda moet blijven staan. In gezamenlijk overleg met alle betrokken partijen is het mogelijk om tot een gekozen burgemeester te komen, met een zorgvuldige voorbereiding en een degelijk wetsvoorstel.