Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Fathers 4 Justice Nederland
www.f4j.nl
e-mail: pers@f4j.nl

Woensdag, 23 maart 2005

Demonstratie Fathers 4 Justice tegen manifesterende gezinsvoogden in Amsterdam (RAI)

Vandaag pleit Fathers 4 Justice met een tegendemonstratie bij het RAI Congrescentrum ("Passage" tussen zalen 10 en 2) in Amsterdam voor uitbreiding van het strafonderzoek door het OM naar zowel het management als de werkmethoden van zowel Bureau Jeugdzorg als de Raad voor de Kinderbescherming.

Fathers 4 Justice is van mening dat deze organisaties, en het AMK, vervangen dienen te worden door transparante en openbaar verantwoordelijke organisaties.

Onaanvaardbaar is:


1) dat de Raad voor de Kinderbescherming en de Bureau's Jeugdzorg zichzelf evalueren en controleren - er is geen onafhankelijk lichaam dat op deze organisaties toeziet.


2) dat meer dan 500.000 Nederlandse kinderen na scheiding worden buitengesloten van hun vaders - en daarmee ook van de helft van hun families - mede door toedoen van deze instanties, waar deze een adviserende rol spelen in zorg- en omgangszaken bij scheiding in het familierecht. Door het plaatsen van kinderen in isolement en eenzaamheid zijn deze instanties er daarmee juist zelf mede verantwoordelijk voor dat deze kinderen een vergroot gevaar en risico op kindermishandeling en verwaarlozing lopen. Vaders en hun familie de toegang ontzeggen tot hun kinderen na scheiding, betekent ook dat aan kinderen belangrijke beschermende en zorgende factoren onthouden wordt.


3) dat Kinderbescherming, AMK's en Bureau's Jeugdzorg de meldingen van gescheiden vaders over verwaarlozing en mishandeling van hun kinderen niet aannemen, noch serieus nemen, laat staan onderzoeken. Meldingen van bezorgde gescheiden vaders hebben zelfs vaak een averechts effect, doordat deze meldingen tegen hen gebruikt worden om vaders het verdere contact met hun kinderen te ontzeggen. Fathers 4 Justice heeft veel leden met kinderen in risicosituaties voor verwaarlozing en mishandeling, welke door deze organisaties worden genegeerd.


4) dat waar familierechters in zorg-, en omgangszaken bij scheiding verwijzen naar de Kinderbescherming voor "onderzoek en advies", door de kinderbescherming wel documentatie en rapportage, maar geen onderzoek en waarheidsvinding, plaatsvindt met betrekking tot tussen de beide ouders in het conflict over de kinderen geuite beschuldigingen naar elkaar. Het resultaat is dikwijls dat kinderen door de verzorgende ouder (veelal de moeder) worden buitengesloten van hun andere ouder (veelal de vader).

Een woordvoerder van Fathers 4 Justice stelt: "Een diepgaand onafhankelijk onderzoek naar het hele systeem is dringend noodzakelijk. Bij dit onderzoek dienen juist ook directie en management betrokken te worden, alsook de gevolgde werkwijze bij deze instanties. Hoeveel Savanna's moeten er nog door het huidige systeem worden verwaarloosd?"

"Het OM onderzoek in de Jeugdzorg is in principe een belangrijke stap voorwaarts - echter wij zijn bezorgd dat dit onderzoek zich alleen zal concentreren op het handelen van de individuele betrokken gezinsvoogd, en niet op de fundamentele onderliggende problematiek van de wijze waarop Kinderbescherming, AMK en Bureau's Jeugdzorg functioneren en georganiseerd zijn. Wij pleiten voor een volledige hervorming van de werkwijze en organisatie van het hele systeem van kinderbescherming en de wijze waarop hieraan leiding gegeven wordt. Om het falen van het systeem voor kinderbescherming tot op de bodem te kunnen onderzoeken, dient ook de top van de Kinderbescherming onderzocht te worden".

In Nederland wordt aan 500.000 kinderen na scheiding de toegang tot hun vaders en hun halve families ontzegd, terwijl 400.000 kinderen in een stiefgezin leven. De schaal van de problematiek van buitensluiting van kinderen na scheiding is enorm te noemen en treft 20% van de Nederlandse kinderen.

Een woordvoerder van Fathers 4 Justice is aanwezig bij de RAI te Amsterdam.

EINDE
F4J contact aan de ingang van de RAI te Amsterdam: Telefoon: 0629 - 407564 en 06 - 23211388 (vanaf 09:15 uur woensdagochtend)
e-mail: pers@f4j.nl