Sotheby's
SCHILDERIJEN UIT HET GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG
BRENGEN TWEE TON OP BIJ SOTHEBY'S
Amsterdam, 22 maart 2005. Een selectie schilderijen uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag (lots 219 t/m 263) heeft vanavond bij Sotheby's Amsterdam in totaal E 198.780, opgebracht, meer dan een verdubbeling van de hoogste schatting. Alle werken werden verkocht.
Het Gemeentemuseum had, na een zorgvuldige selectieprocedure en met nadrukkelijke toestemming van de Gemeente Den Haag, besloten een aantal kunstwerken uit haar collectie af te stoten die geen rol meer speelden in het verzamel- en tentoonstellingsbeleid. De veiling van deze werken bij Sotheby's bood de verzamelaar een unieke mogelijkheid om schilderijen uit een museumcollectie te verwerven. De schilderijen zijn voorzien van een sticker die de museale herkomst aanduidt en deze bijzondere "provenance" bleek een grote aantrekkingskracht te hebben. Veel werken brachten het dubbele tot zelf het tienvoudige van de richtprijzen op.
Hoogtepunt van de Collectie uit het Gemeentemuseum Den Haag was lot 219, Grote Verzoendag door Leopold Pilichowsky. Na een spannende strijd via enkele telefoons en bieders in de zaal viel de hamer bij E 36.000, een wereldrecord voor deze Poolse schilder.
Hetzelfde bedrag, E 36.000, werd door de Hongaarse verzamelaar geboden voor lot 223, Dorpelingen door Hongaarse schilder István Szönyi, het op een na hoogste bedrag dat ooit voor een werk van deze schilder betaald werd.
Lot 226, St Tropez door de Belg René Guiette ging voor E11.400 naar een Belgische koper; lot 225, Cimétière Turc door Anne Bonnet, keerde eveneens terug naar België voor E 10.200 en lot 228, Monte Carlo door Arnold B. Neujean ging naar een Poolse verzamelaar voor E 7.800.
Alle genoemde bedragen zijn inclusief opgeld
Sotheby's heeft een lange historie van samenwerking met de museumwereld. De eerste keer dat een museumcollectie geveild werd in het kader van het beleid van "Ontzamelen", zoals dat is vastgesteld in de nota van Rick van der Ploeg "Cultuur als confrontatie" was in april 2002 bij Sotheby's Amsterdam. Onder applaus sloeg staatssecretaris Rick van der Ploeg van OC&W met een hamerslag het eerst lot af van de collectie meet - en weeginstrumenten van de (opgeheven) Stichting NMI Museum IJkwezen te Delft. De totale opbrengst van ruim E 65.000 voor de 131 museale stukken uit het IJkwezen ( te herkennen aan het stempel in de vorm van een klimmende leeuw) overtrof alle verwachtingen. De ontmanteling van het IJkmuseum geschiedde onder auspiciën van het ICN (Nederlands Instituut voor Cultureel Erfgoed, onderdeel van het ministerie van O. C. en W.), de opbrengst kwam ten goede aan het museale veld.
In oktober 1997 vond bij veilinghuis Sotheby's een symposium plaats onder de titel Museumdepots: museumlusten of museumlasten' dat een podium bood voor een forum over 'ontzamelen'.
In 1993 organiseerde Sotheby's een 'Museumveiling' waarvan een deel van de opbrengst ten goed kwam aan diverse musea.
Voor verdere inlichtingen en beeldmateriaal:
Diana Ridderikhoff Press Office Amsterdam T *31 20 550 2205/6
diana.ridderikhoff@sothebys.com
---- --