Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Burgemeester kiezen?
Uitzenddatum: Di. 22 maart 2005, 20.30u

Het is een van de belangrijkste programmapunten van D66 en met zijn partij lobbyt Thom de Graaf er al jaren voor: een gekozen burgemeester. De Eerste Kamer beslist vandaag of de grondwetswijziging die daar voor nodig is, uitgevoerd zal worden. Netwerk sprak met enkele D66-prominenten. Kan De Graaf aanblijven als dit op niets uitloopt?

Waarheid
Al veertig jaar streeft D66 naar het instellen van een door het volk gekozen burgemeester. Vandaag is het de dag van de waarheid voor de partij, én voor Thom de Graaf. Gaat het nu eindelijk lukken? Netwerk sprak met partijleden Boris van der Ham, Medy van der Laan en partijprominent Rob de Wijk.

Kroon
In de grondwet staat dat een burgemeester benoemd wordt door de Kroon. Dat artikel moet veranderd worden, voordat een burgemeester gekozen kan worden. Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) benadrukte dat het debat vandaag niet gaat over de manier van benoemen. âDie twee zaken moet je niet mengen.â

Doorslaggevend belang
Vooral de stemmen van de PvdA-fractie zijn van doorslaggevend belang om de benodigde tweederde meerderheid te halen. Tijdens het debat liet de partij zich kritisch uit over voorstel. Zo wil de partij garanties van De Graaf dat de burgemeester het beheer over de politie houdt.

Fases
Bovendien wil de PvdA weten wat De Graaf bedoelt het gefaseerde invoeren van de gekozen burgemeester. Zij vrezen voor een probleem in uitvoering.

Politieke context
Andere fracties verweten de PvdA de grondwetswijziging in een politieke context te plaatsen, hoewel de Eerste Kamer in principe alleen beslist over een grondwetswijziging. De Graaf zal om half vijf beginnen met zijn antwoord op de gestelde vragen.