TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

21 maart 2005

Nederland verdeeld over standbeeld Juliana

De helft van de Nederlanders (48%) is van mening dat de vorig jaar overleden koningin Juliana met een standbeeld moet worden geëerd. De andere helft vindt niet dat er een standbeeld moet worden opgericht (41%), of heeft geen voorkeur (11%). Met name de oudere Nederlanders zijn van mening dat een standbeeld voor Juliana moet worden opgericht (62%). Bovendien is het draagvlak voor een standbeeld onder vrouwen groter dan onder mannen (53% tegenover 43%).

De fractie van het CDA in de Haagse gemeenteraad wil koningin Juliana "een blijvende plaats geven in de Nederlandse geschiedenis". Het raadslid Adri Kaland denkt dat het standbeeld of monument wordt geplaatst in de omgeving van het Binnenhof, het Lange Voorhout of Paleis Noordeinde. De Nederlander is echter niet erg enthousiast over deze locaties. Als er dan toch een standbeeld moet komen, dan bij voorkeur bij Paleis Soestdijk (49%). Het Paleis Noordeinde, waar al een beeld staat voor wijlen koningin Wilhelmina, geniet de voorkeur van zestien procent. Het Paleis op de Dam, in het centrum van Amsterdam, wordt door dertien procent van de ondervraagden genoemd, gevolgd door Paleis Huis ten Bosch in Den Haag (5%). Zes procent noemt een andere locatie, elf procent heeft geen voorkeur of weet niet waar het standbeeld zou moeten worden geplaatst.

Overigens moet niet de gemeente (zoals in dit geval Den Haag) het initiatief nemen voor een op te richten standbeeld. De ondervraagde Nederlanders zijn van mening dat de regering deze handschoen zou moeten oppakken (37%). Als de regering het niet doet, dan zou een groep betrokken burgers het initiatief moeten nemen (27%). De rol van de nabestaanden van wijlen koningin Juliana lijkt in dit geval opvallend genoeg niet zo groot. Ongeveer één op de zeven Nederlanders (16%) vindt dat het voorstel zou moeten komen van de koninklijke familie. Slechts zeven procent meent dat de gemeente (waar het standbeeld mogelijk geplaatst wordt) het initiatief zou moeten nemen. Circa één op de tien Nederlanders (9%) vindt dat "iemand anders" het voorstel moet lanceren. Drie procent heeft hierover geen mening.

En wat als het standbeeld er onverhoopt niet komt? Eén op de vijf Nederlanders zou in dat geval erg of tamelijk teleurgesteld zijn (21%). De teleurstelling zou met name groot zijn onder de oudere Nederlanders (32%). Een ruime meerderheid van de Nederlanders (78%) zou er echter niet wakker van liggen: zij geven aan niet zo of helemaal niet teleurgsteld te zijn als er geen standbeeld voor de overleden koningin Juliana komt.

C4903 | Methode: TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op zaterdag 19 maart 2005. In totaal werden 400 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).