Gemeente Dordrecht


---

Gifvrije aanpak onkruidbestrijding in de hele stad

Vincent Brinkhof
Inwoners hechten veel waarde aan onkruidvrije straten en stoepen. Daarom heeft het college van B en W besloten om het onkruid vanaf 2005 in heel Dordrecht te bestrijden. De gemeente kiest voor een mechanische methode waarbij het onkruid via branden en borstelen verwijderd wordt volgens het certificaat `Duurzaam Terrein Beheer'. In mei 2005 start de gemeente met deze gifvrije methode van onkruidbestrijding.

Onkruidbestrijding in 2003 en 2004
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in 2003 en 2004 extra geld beschikbaar gesteld voor het verwijderen van het onkruid op alle stoepen en straten in de hele stad. Deze extra middelen zijn ingezet in de woonwijken en op de bedrijventerreinen. In 2003 en 2004 heeft de gemeente gewerkt met de mechanische en chemische methode. Bij de chemische variant is gewerkt volgens de methode `Duurzaam Onkruid Beheer'(DOB). Hierbij bleef de uitspoeling van chemische middelen naar het oppervlaktewater beperkt.

Bestrijding en preventie
Onkruid komt vanzelf en is vaak lastig te bestrijden. De gemeente richt zich niet alleen op het verwijderen van onkruid, maar pakt ook de oorzaken aan. Bij het ontwerpen van nieuwe straten en stoepen houdt de gemeente rekening met de kwaliteit en het materiaal. Bijvoorbeeld geen grote kieren tussen de tegels, aangezien die de kans op onkruidgroei vergroten. In totaal wil de gemeente het onkruid bestrijden op 3 miljoen m2 verharding, in omvang te vergelijken met 300 voetbalvelden.

Certificaat
Voor de bestrijding van het onkruid op verharding werkt de gemeente volgens het certificaat `Duurzaam Terrein Beheer'. Stichting Milieukeur geeft dit certificaat uit.