Provincie Drenthe

GS-berichten

Assen, 22 maart 2005
Persberichtnummer 05-045

Gemeente Midden-Drenthe moet afval aan Oude Beilerweg verwijderen Voor 1 januari 2006 moet al het illegaal opgeslagen afval aan de Oude Beilerweg in Westerbork zijn verwijderd. Het betreft een terrein van de gemeente Midden-Drenthe waar grof tuinafval zoals takken en grond liggen opgeslagen, zonder dat daarvoor ooit vergunning is afgegeven. Provinciale handhavers hebben met de gemeente al meerdere malen gesproken over verplaatsing van de activiteiten. Tot nu toe heeft dat echter niet tot resultaat geleid. Daarom leggen gedeputeerde staten (GS) van Drenthe nu een last onder dwangsom op. Per maand loopt het bedrag op met 10.000 euro tot een maximum van 100.000 euro. Als de gemeente dit jaar het terrein niet opruimt, zal de provincie dit bedrag gaan vorderen.

Plan van aanpak voor Jakobskruiskruid
Uitgebreide voorlichting en extra aandacht voor het beheer van bermen van provinciale wegen en kanalen zijn de speerpunten van het plan van aanpak voor het Jakobskruiskruid. Gedeputeerde staten beloofden vorig jaar met een plan van aanpak te komen, nadat bezorgdheid was ontstaan over de sterke toename van de plant in Drenthe. Jakobskruiskruid bevat alkaloïden, die vooral voor paarden en runderen gevaarlijk kunnen zijn. Het gif kan bij een hoge dosis leiden tot een ernstige en soms dodelijke leverbeschadiging. Net als vorig jaar geeft de provincie voorlichting aan en voert overleg met gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders. Betrokkenen worden uitdrukkelijk gewezen op hun verantwoordelijkheid en mogelijkheden om overlast en risicos te voorkomen. Er komt in april een voorlichtingsmiddag om kennis en ervaringen uit te wisselen en naast de folder van vorig jaar wordt een tweede brochure of folder gemaakt. Daarin komen uitgebreide informatie en adviezen over het voeren van een ecologisch beheer van graslanden en bermen, waarbij overlast door het Jakobskruiskruid wordt vermeden. Voor het beheer van de bermen van de provinciale wegen en kanalen is een procedure opgesteld. Daarin is een inventarisatieronde in juni opgenomen om vast te stellen waar veel Jakobskruiskruid voorkomt. Als het nodig is wordt een extra maaibeurt ingelast.

Toegangspoorten Braak en Vennebroek worden gerestaureerd De vereniging Natuurmonumenten krijgt ruim 22.000 euro uit het Europese Leader+-programma voor de restauratie van de toegangspoorten van de landgoederen Braak en Vennebroek in Paterswolde. De pylonen en hekken verkeren in slechte staat en moeten, om verder verval te voorkomen, worden hersteld. De toegangspoorten aan het begin van de oprijlanen van de landgoederen zijn gezichtsbepalend en staan op de lijst van rijksmonumenten. Vooral in het weekend bezoeken honderden wandelaars de twee landgoederen in Paterswolde. De restauratie bestaat onder meer uit het rechtzetten en reinigen van de pylonen, het herstel van voeg- en schilderwerk en het schoonmaken, repareren en schilderen van de smeedijzeren draaihekken.

Subsidie ombouw bussen voor rijden op koolzaadolie De twee antieke Zwitserse bussen die gedurende de zomermaanden in de nationale parken Dwingelderveld en het Drents Friese Wold rijden, gaan over op koolzaadolie als brandstof. Gedeputeerde staten stellen voor de ombouw van de postbussen een subsidie van 14.917,- beschikbaar. Dit is 60% van de totale kosten. Vorig jaar is begonnen met een driejarig experiment voor vervoer in beide parken gedurende de maanden mei tot en met september. De ervaringen van het experiment zijn positief; er werden 8879 reizigers vervoerd, terwijl 5000 verwacht werden. Een nadeel is de milieuverontreiniging door de oude dieselmotoren. Door ombouw van deze motoren voor het gebruik van koolzaadolie wordt dit nadeel grotendeels opgevangen en krijgt de promotie van koolzaadolie als brandstof een extra-impuls.

Definitief besluit compartimentering Dikabo vastgesteld De provincie heeft het definitieve besluit over de opslag van banden door Dikabo B.V. te Assen vastgesteld. Tegen het ontwerpbesluit waren enkele bedenkingen ingediend, onder meer door Dikabo zelf. Het besluit betreft hoofdzakelijk de wijze van bandenopslag. De provincie wil dat dat gebeurt door middel van compartimentering (opslag in gedeelten met brandgangen). Gedeputeerde staten hebben nu een beslissing genomen over de ingediende bedenkingen en het definitieve besluit vastgesteld. Het besluit moet nog ter inzage worden gelegd. Dikabo kan tegen de beschikking bezwaar aantekenen bij de Raad van State.

Nieuwe overeenkomst met boermarken over vulplaatsen De provincie gaat met de Drentse boermarken een nieuwe overeenkomst sluiten over vulplaatsen voor landbouwmachines. De boermarken zijn bereid jaarlijks 75,- bij te dragen in de kosten van een periodiek bodemonderzoek. De provincie blijft eindverantwoordelijk voor eventuele bodemverontreiniging als gevolg van het vullen van spuitmachines met water. Tevens blijft de provincie verantwoordelijk voor een tweejaarlijks bodemonderzoek. Gemiddeld wordt een vulplaats circa 300 maal per jaar gebruikt. De 29 vulplaatsen zijn eigendom van boermarken en landbouwverenigingen. In 1994 sloot de provincie de eerste overeenkomst met de Vereniging van Drentse boermarken. Uit tussentijdse evaluaties is gebleken dat de plaatsen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater. De nieuwe afspraken gelden voor één jaar met een stilzwijgende jaarlijkse verlenging, tenzij één van de partijen vóór de vervaldatum de overeenkomst opzegt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl