persbericht
22 maart 2005
Proef met aanpak risicokinderen verlengd
Het proefproject 'Kijk op Kleintjes' in de wijken Dukenburg en Lindenholt is verlengd tot 1 januari 2006. Nijmeegse hulpverleners werken hierin samen om gedrags- en ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen zo snel mogelijk te signaleren en aan te pakken. Dit heeft het college van B&W besloten op basis van een tussenrapport over de eerste resultaten van het project. Ook starten dit jaar de voorbereidingen om vanaf 2006 'Kijk op Kleintjes' definitief te maken en indien mogelijk stapsgewijs uit te breiden naar andere wijken.
Kijk op kleintjes draait sinds april 2004. De samenwerkende organisaties in het project willen ernstige problemen in de toekomst voorkomen door zo snel mogelijk in te grijpen als er gedrags- of ontwikkelingsproblemen zichtbaar zijn bij kleine kinderen (0-4 jaar). Het project zorgt voor een snellere signalering en begeleiding naar hulp. Ouders kunnen terecht bij verschillende cursussen voor opvoedingsondersteuning en de doorlooptijd naar hulpverlening is verkort.
Een belangrijke rol is weggelegd voor leidsters van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Ze maken nu gebruik van een speciaal aangestelde zorgcoördinator die hen helpt bij het signaleren van problemen en bij het doorverwijzen naar de juiste hulp. In de eerste acht maanden is de zorgcoördinator 66 keer geconsulteerd. Met deze aanpak wordt volgens het college voorkomen dat jonge kinderen onopgemerkt tussen wal en schip terecht komen en gedrags- of ontwikkelingsproblemen te laat worden onderkent en aangepakt.
Kinderen of gezinnen waar sprake is van meer complexe problematiek worden besproken in het nieuw gevormde MultiDisciplinair Team. Hierin zitten naast de zorgcoördinator, Bureau Jeugdzorg, GGD, NIM, en Integrale Vroeghulp. Het team heeft 28 kinderen besproken, waarvan 17 door de zorgcoördinator zijn aangedragen en 11 door de GGD. De uitkomsten van de besprekingen zijn heel divers: Bureau Jeugdzorg, lichte hulp GGD of NIM, consultatie bij het AMK (Algemeen Meldpunt Kindermishandeling) etc. In het Multidisciplinair Team kunnen ook kinderen worden besproken zonder dat de ouders hiervoor toestemming hebben gegeven. Het maakt onderdeel uit van de aanpak rond zorgweigeraars. Dit zijn gezinnen die verwijzing naar hulp weigeren bij signalen dat het kind ernstig bedreigd wordt in groei en ontwikkeling.
De belangen van het kind moeten volgens het college zwaarder wegen dan die van de zorgweigerende ouders of 'verzorgers'.
Om ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen organiseert Tandem zogenaamde themakoffieochtenden op peuterspeelzalen. Hiermee zijn tot nu toe 42 ouders bereikt. Ook is de eerste opvoedingsondersteuning voor een groep Antilliaanse ouders gestart. Een groep voor Somalische ouders start in maart.
Om alle 1944 jonge kinderen in Dukenburg en Lindenholt goed in beeld krijgen is de GGD nu bezig kinderen tussen 0 en 4 jaar die niet op het consultatiebureau komen op te sporen. Voor Dukenburg en Lindenholt zijn dat er voor het jaar 2004 60 (3 procent). Daarvan zijn er 30 helemaal onbekend bij de instellingen, de andere 30 zijn bijvoorbeeld wel één keer naar het consultatiebureau geweest. De GGD en gemeente gaan daarnaast ouders van kinderen van bijna 2 actief benaderen om de peuterspeelzaal te bezoeken. Doel is om 100% van de 0-4 jarigen naar het consultatiebureau en op de peuterspeelzaal te krijgen.
De evaluatie van 'kijk op kleintjes' is gereed in oktober 2005. Op basis daarvan beslist het college over voortzetting en uitbreiding naar andere wijken.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380
Belangen van kleinste kinderen wegen het zwaarst
Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl
Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
---- --