Landstede Open Huis


Zorginstellingen en Landstede meten met één maat

Zorginstellingen in de regio hebben in samenwerking met Landstede een nieuw hulpmiddel geïntroduceerd om stageplaatsen in kaart te brengen. De gezamenlijke ontwikkeling van dit zogeheten leerplaatsprofiel is begonnen in 2002.

De zorg komt systematisch medewerkers tekort. Het is dus van belang om toekomstige medewerkers goed op te leiden. Het nieuwe systeem moet er voor zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs en de stages gewaarborgd blijft voor de leerlingen.

Na verschillende proefprojecten bij Meerkanten Ggz, gaan vanaf maart 2005 de andere zorginstellingen er mee aan de slag. Ook zij gaan hun gegevens invoeren in het geautomatiseerde systeem voor het leerplaatsprofiel.

Het blijft belangrijk dat toekomstige beroepsbeoefenaars in de zorg hun praktijkervaring opdoen. Zorg is een vak dat je juist in de praktijk moet leren, vertelt projectmedewerker van Landstede, Ruben Gutter.

Kwaliteit
Daarbij is niet alleen van belang dat we met dit nieuwe systeem kunnen zien hoeveel stageplaatsen er ter beschikking zijn. Ook de kwaliteit en inhoud van de stageplaatsen die we aanbieden, is belangrijk. Zo moeten er bijvoorbeeld genoeg medewerkers binnen de zorginstelling beschikbaar zijn, die leerlingen kunnen begeleiden. Ook het aantal taken dat een leerling kán en mág doen, moet in kaart worden gebracht. Op deze manier geven zorginstellingen een duidelijk beeld van de onderwijs- en stagemogelijkheden die ze kunnen bieden, vertelt opleidingsfunctionaris en stagecoördinator van Meerkanten, Janneke Hoeflake.

Combineren
In het leerplaatsprofiel worden onder meer algemene gegevens van de instelling opgenomen. Bijvoorbeeld: uit hoeveel afdelingen bestaat de zorginstelling, welke zorg wordt er gegeven en kunnen stagiaires eventueel intern wonen. Het profiel wordt verder uitgesplitst met specifieke taken die een stagiair kan doen. Voorbeelden hiervan zijn: cliënten wassen, helpen met medicatie en het voeren van begeleidingsgesprekken.
Het leerplaatsprofiel is te gebruiken door de zorginstellingen. Ze kunnen dan in een duidelijk overzicht laten zien wat ze te bieden hebben. We willen het profiel combineren met de wensen en behoeften van onze leerlingen. Stageaanbod en stagevraag sluiten op die manier goed op elkaar aan, meent Ruben Gutter.

Duidelijke taal
Zorginstellingen die werken met het nieuwe systeem zijn onder anderen: Meerkanten Ggz, Icare, s Heeren Loo, Ziekenhuis St Jansdal en Stg. Laak en Eem.
Er was altijd al goed overleg met Landstede, dat was het probleem niet. Maar, de deelnemende zorginstellingen communiceren door middel van het nieuwe systeem allemaal op dezelfde manier met hetzelfde woordgebruik. Het is een erg praktisch en overzichtelijk hulpmiddel bij de gezamenlijke aanpak van het praktijkleren, meent Janneke Hoeflake.