Gemeente Buren


Kunstwerk "De Betuwse Ring" onthuld.

fruitkistje 002.JPG

Tijdens de officiële opening van het gemeentehuis in Maurik op 18 maart jl. is het kunstwerk "De Betuwse Ring" van kunstenaar Riesjart Bus onthuld.

De Betuwse Ring

Van de kunstenaar Riesjart Bus uit Eck en Wiel.

Motief:

Een beeld en een plaats voor ontmoetingen.

Plaats:

De tuin van het gemeentehuis van Buren in Maurik.

Toelichting op het ontwerp:

De inspiratie van de kunstenaar komt voort uit de verandering van functie van het gebied waar het gemeentehuis is gerealiseerd. Voorheen agrarisch gebied, nu een plaats waar een bestuurlijke functie van uitgaat. De Betuwse Ring verbeeldt deze overgang.

Veertien in brons gegoten fruitkisten vormen een cirkel. Het aantal verwijst naar de veertien dorpen die de gemeente Buren telt.

De handzame fruitkist afgegoten in brons kan gezien worden als het meubilair van het beeld.

De fruitkisten zijn zo opgesteld dat er een duidelijke lijn gevormd wordt. De binnenkant van de fruitkisten staan met de open zijde naar het hart van de cirkel gericht. De afstand tussen de fruitkisten is voldoende om er makkelijk binnen te treden.

De duidelijke cirkelvorm van het beeld geeft een gevoel van een binnenruimte en een buitenruimte, waarin beslotenheid, geborgenheid en eenheid gevoeld worden.

De keuze voor de fruitkisten moet gerelateerd worden aan het oogsten van fruit in de Betuwe. Tijdens de oogst worden er veel mensen aangetrokken om het fruit te plukken. Gedurende pauzes zit men vaak op een kist en wordt als vanzelf een cirkel gevormd.

Cirkels, ringen en kringen komen van oudsher in veel culturen voor. Vanaf de prehistorie tot aan vandaag de dag zijn er cirkels die de gemoederen bezig houden. Denk aan de oude steencirkels in Noord-Frankrijk, Engeland en Scandinavië, maar ook aan de graancirkels van recenter datum in Engeland. Aan deze cirkels en kringen worden vaak een magische kracht toegedicht. Het magische van de door een mensenhand aangeraakte natuur, ook wel cultuur genoemd, is door de kunstenaar door middel van dit beeld weergegeven.

De ring, gevormd door fruitkisten, is een beeld dat de cultuur verbindt met de plaats van het gemeentehuis en de functie van het gebouw. Dit maakt het tot een eenheid van plaats en gedachte.