Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 maart 2005


Vragen van het lid Noorman den Uyl (PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over bijzondere bijstand voor ziektekosten gemaakt in het buitenland


1


Bent u op de hoogte van het feit dat mensen uit een aantal grensstreekgemeenten in Nederland voor hun academische medische zorg zijn aangewezen op één van onze buurlanden (1)?


2


Is het juist dat niet is toegestaan binnen de Wet werk en bijstand (WWB) om bijzondere bijstand te verlenen voor ziektekosten die gemaakt zijn in het buitenland?


3


Vindt u het efficiënt als grensgemeenten alleen bijzondere bijstand kunnen verstrekken als doorverwezen wordt naar een ziekenhuis in Nederland? Zo ja, kunt u dit toelichten?


4


Bent u van mening dat het een bijzondere noodzakelijke omstandigheid is als mensen uit Nederlandse grensgebieden door ziektekostenverzekeraar verwezen worden naar een ziekenhuis in het buitenland binnen de grensstreek (België of Duitsland)? Zo nee, kunt u dit toelichten?


5


Bent u van mening dat mede uit een oogpunt van gelijke behandeling van Nederlandse inwoners uit de grensstreek, er recht zou moeten zijn op een vergoeding van ziektekosten via de bijzondere bijstand indien die kosten noodzakelijk zijn en het inkomen qua draagkracht daartoe aanleiding geeft? Zo ja, bent u voornemens hier de WWB op aan te passen? Zo nee, kunt u dit toelichten?


(1) Bijlage: Casus


De gemeente Terneuzen grenst aan Vlaanderen. Wat de gezondheidszorg betreft zijn er met het Zeeuws-Vlaams ziekenhuis in Terneuzen afspraken gemaakt om patiënten door te verwijzen naar de Academische ziekenhuizen in Gent en Antwerpen. Ook Brugge heeft een ziekenhuisgroep waar veel Zeeuwsvlamingen, met instemming van de zorgverzekeraar, hun zorg halen.


Wat doet zich nu voor: kosten gemaakt in het buitenland mogen niet vergoed worden via het verstrekken van bijzondere bijstand. Een praktijkgeval gaat als volgt: Iemand wordt door de huisarts of specialist verwezen naar een specialist in het ziekenhuis in Gent, krijgt van de ziektekostenverzekeraar toestemming, moet een eigen bijdrage betalen voor de behandeling, kan deze eigen bijdrage bij behandeling in bijvoorbeeld een ziekenhuis in Rotterdam (ruim 130 kilometer van Terneuzen) wel vergoed krijgen middels bijzondere bijstandverstrekking, maar omdat de behandeling in België (15 à 30 kilometer van Terneuzen) plaatsvindt niet.