FNV

Elke dag één klacht bij meldpunt discriminatie

Binnen drie maanden al 88 ernstige klachten over discriminatie op de werkvloer. Dat is de trieste oogst van het Meldpunt Discriminatie van de FNV. Gemiddeld noteert de vakcentrale dus één klacht per dag. "En elke klacht is er één teveel", zei Agnes Jongerius, de vice-voorzitter van de FNV, maandag op de internationale dag tegen racisme en discriminatie.

De geregistreerde klachten komen uit de sectoren metaalnijverheid, chemische industrie, Rijn- en binnenvaart, transport, schoonmaak, beveiliging, banken, detailhandel, zorg, onderwijs en IT/Media. Jongerius: "We constateren dat in veel gevallen de leiding van bedrijven nog niet in staat is om zonder vooroordelen naar nieuwe Nederlanders te kijken."

Om hier verandering in te brengen ontwikkelt de FNV een lespakket. Dat moet het gesprek binnen een bedrijf onder leiding van geschoold en getraind kader hierover op gang brengen. In mei op het congres geeft de FNV het startsein voor deze campagne.

De FNV opende haar meldpunt, omdat 30 procent van de klachten die binnenkomen bij discriminatiebureaus - zo'n zestienhonderd per jaar - arbeidsgerelateerd is. Het merendeel van de klachten heeft betrekking op krijgen van werk (werving en selectie). Werknemers worden geweigerd, omdat ze een hoofddoek dragen of een buitenlands klinkende achternaam hebben. Een werknemer - geboren buiten Europa en tien jaar in dienst van het bedrijf - krijgt tijdens een beoordelingsgesprek te horen dat hij geen kans op promotie heeft vanwege zijn 'achtergrond'.

Een kwart van de meldingen hebben een racistisch karakter. `Ik beschouw Nederland als een blank land en ik wens dat zo te houden'. En: `Buitenlanders moeten zich aanpassen of anders oprotten naar hun eigen land.'

Acht van de meldingen gaan over pesten. Gemeld worden opmerkingen als `ik haat zwarten' en: `ik heb een hekel aan allochtonen'. Ook noemen klachtenmelders het 'hebben van een Chinees uiterlijk' of 'het dragen van een hoofddoek' als voorbeelden. Jongerius: " Sommige werknemers blijken niet te accepteren dat de samenstelling van de Nederlandse samenleving verandert. En dat de kansen en gelijke behandeling voor iedereen gelden."