Landstede Open Huis


Studenten bouwen bobsleebaan

Bobsleeërs kunnen vanaf mei 2005 oefenen in Harderwijk. Studenten van Landstede helpen mee deze baan te realiseren. De startbaan is een kopie van de olympische baan in Turijn.

"Het starten bij bobsleeën bepaalt voor zeventig procent het eindresultaat. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk te starten. We hebben nagedacht hoe we de Nederlandse bobsleeërs kunnen helpen. Vooral het damesteam, Eline Jurg, Nannet Karenbeld en Urta Rozenstruik, maken grote kans op medailles tijdens de winterspelen in Turijn in 2006," zegt de directeur economie en techniek van Landstede, Richard van der Molen.

De studenten van Landstede nemen de werktuigbouwkundige taak voor hun rekening. De originele bobsleeën moeten worden omgebouwd. De ijzers worden vervangen door wielen. De studenten bouwen zelf een eenpersoons bobslee. De bobslee waar twee of drie personen in kunnen, moeten nog naar Nederland worden getransporteerd.

Meten
Een andere groep studenten van Landstede is verantwoordelijk voor het meetgedeelte van de baan. Er wordt een aantal meetpunten ingebouwd, zodat de bobsleeërs kunnen zien hoe snel ze gaan.

Richard van der Molen: "De resultaten kunnen dan worden vergeleken met eerdere resultaten. De tijden worden gekoppeld aan videobeelden. De bobsleeërs zien op beeld de snelheid op de bijbehorende trajecten. Met de meetapparatuur kunnen ze bijvoorbeeld ook het gemiddelde over een week berekenen."

Persoonlijk
SBW is een opleidingsinstituut voor infrastructuur in Harderwijk. De studenten van SBW houden zich bezig met het graven, de steigerbouw, asfalteren. De werkzaamheden passen goed in het onderwijsplan van SBW.

Het gaat hier om project gestuurd onderwijs. Het past dus in het persoonlijke onderwijsplan van de studenten van Landstede en SBW. Studenten moeten zelf ontwerpen, bouwen, testen en opleveren.

Clinics
Het project wordt ondersteund door bureau Top. Dat bureau houdt zich bezig met het stimuleren van technisch onderwijs. Veertig bedrijven uit de regio steunen dit plan financieel.

"Daardoor is het hele plan kostendekkend. Landstede en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het leuke is dat we zelf ook de kans krijgen om de startbaan te gebruiken. We willen bobslee clinics gaan geven," zegt Richard van der Molen.

"Het is een ontzettend leuk plan, ik heb geen seconde getwijfeld om mee te doen. Er is nog steeds een structureel tekort aan technische mensen. Het beeld dat mensen van het vak techniek hebben is nog te veel werken in een besmeurde, blauwe overall. Daarom is het zo belangrijk om studenten te laten zien dat techniek heel leuk is," meent Richard van der Molen.

Meer over opleidingen Werktuigbouwkunde