Ingezonden persbericht


P E R S I N F O R M A T I E

Werknemer leeft steeds gezonder

LifeGuard publiceert onderzoekgegevens "Bedrijfsgezondheidsindex 2004"

Utrecht, 921 maart 2005 - Bij de presentatie van de bedrijfsgezondheidsindex 2004 (BGI 2004) signaleert gezondheidsmanagementbureau LifeGuard dat de Nederlandse werknemer gezonder leeft dan een jaar geleden. Het afgelopen jaar bewoog de gemiddelde werknemer meer, rookte minder en verzuimde minder dan in 2003. Ook gaven minder werknemers aan klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat te hebben. In 2004 ging 88% (2003: 93% ) van de werknemers met plezier naar het werk en 92% (2003: 87%) van de werknemers kwalificeerden hun gezondheid als goed tot uitstekend. Aan de andere kant blijkt dat psychische klachten nog steeds niet goed bespreekbaar zijn en dat veel werknemers (24%, 2003: 28%) te zwaar zijnkampen met overgewicht .

De belangrijkste bevindingen uit de BGI is gestegen van 2004, die is gestegen naar 7,20 van 6,7 in 2003 naar 7.0 in 2004. Hier volgen de belangrijkste bevindingen:in 2003:


. 33% van de werknemers haalde in 2004 de Nederlandse Norm Gezond Bewegen tegen 30% in 2003, wat erop lijkt te duiden dat beweegcampagnes en meer aandacht voor bewegen op het werk effect lijken te hebben,
. 257% van de werknemers rookte in 2004 tegen 36% in 2003, niet verrassend gezien de anti rookwetgeving die in 2004 op de werkplek van kracht werd,
. bij 18% van de werknemers is de conditie zo laag dat deze groep een vergrote kans op arbeidsuitval heeft (2003: 20%)bij 18% van de werknemers is de , totale fitscore zo laag dat het een gevaar voor hun gezondheid kan opleveren (2003:; 20%),
. verzuimmanagementbureaus zijn erg effectief bij de aanpak van frequent kort verzuim, met verzuimreducties tussen de 40 en 65% in sommige sectoren,
. werkgevers spelen in op de komende arbowetswijziging door het gezondheidsbeleid nieuw leven in te blazen en weer meer eigen verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun medewerkers te nemen. Dit uit zich in verschillende programmaŽs die de gezondheid van werknemers bevorderen.

LifeGuard, een gezondheidsmanagementbureau dat is gespecialiseerd in bedrijfsgezondheidsonderzoeken, presenteert voor het tweede jaar haar onderzoeksresultaten. In 2004 werd onder 1108 werknemers uit verschillende beroepsgroepen zowel een kwantitatief kwalitatief als een kwalitatief kwantitatief onderzoek gedaan, waar enkele opvallende resultaten werden gevonden:

Minder klachten aan houdings- en bewegingsapparaat In 2004 gaf 47% van de werknemers aan klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat te hebben, tegen 53% in 2003. 79% van deze werknemers laat zich voor deze klachten behandelen, ofwel consumeert medisch. 77% van de werknemers geeft aan geen hinder te ondervinden van de klachten voorbij het uitvoeren van hun werkzaamheden, en 15% geeft aan dat het werk klachten veroorzaakt. 7% van de werknemers moet langzamer of anders werken als gevolg van klachten.

Psychische aandoeningen nog steeds niet bespreekbaar (training is acceptabel) 18% (2003:; 20%)van de werknemers geeft aan psychische klachten zoals depressiviteit, gespannenheid en slapeloosheid te hebben. Van deze 18% laat echter maar 44% (2003:; 40%) zich behandelen, een veel lager duspercentage dan bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar wel een lichte stijging ten opzichte van 2003 . Dit wekt de suggestie dat psychische klachten minder bespreekbaar zijn en dat een groot aantal werknemers niet weet wat voor hulp te zoeken met deze klachten. Wel is er meer aandacht voor stress en stresshantering binnen bedrijven. Het niet op tijd signaleren en behandelen van psychische aandoeningen kan op termijn leiden tot een hogere en langduriger medische consumptie.

Meer aandacht voor gezondheidsbeleid
In Nederland iswordt er geen onderscheid gemaakt tussen risque social en risque professionel. Toch draait de werkgever meestal op voor bijvoorbeeld verzuimkosten alsindien werknemers verzuimen als gevolg van een gebeurtenis in de privé-sfeer. LifeGuard merkt dat werkgevers zich daarom proactiever richten op het bevorderen van de gezondheid van hun werknemers. In 2004 lag de oorzaak van klachten slechts voor 27% puur in het werk.

Werkbelevingplezier daalt iets
In 2004 gaf 88% van de werknemers aan met plezier naar het werk te gaan, tegen 93% in 2003. 2% gaf aan ernstige conflicten op het werk te hebben (2003: 1,5%). 5% van de werknemers vond het moeilijk om samen te werken met collega's en 17% voelde zich niet gestimuleerd door zijn of haar directe chef. Ongeveer 9% gaf aan wel toe te zijn aan iets nieuws.

Werkvermogen neemt toe
Werkvermogen geeft aan in hoeverre werknemers zich fysiek en geestelijk in staat zijn hun werkzaamheden uit te voeren. Waar in 2003 nog 8% van de werknemers zichzelf een onvoldoende gaf wanneer er wordt gevraagd naar werkvermogen, is daalde dit percentage gedaald naar 46% in 2004. Daartegenover geeft 72% van de werknemers zichzelf een 8 of hoger (op een schaal van 0 tot 10).

Verzuimmanagementbureaus en `kleine arbodiensten`effectief In 2004 hebben verzuimmanagementbureaus en `nieuweŽ, kleinere arbodiensten hun marktaandeel uitgebreid. Vooral verzuimmanagementbureaus blijken effectief in de aanpak van kort, frequent verzuim met verlagingen van het verzuim van 40 tot 65% in bepaalde sectoren.

Leefstijl
Op de vraag welke vorm van gedrag werknemers het liefst willen veranderen, geven de werknemers de volgende antwoorden:

Ten opzichte van 2003 geven veel minder werknemers aan dat ze iets aan roken willen doen (9% in 2004 t.o.v. 20% in 2003), terwijl stressmanagement stijgt van 12% in 2003 na ar 21% in 2004.

In 2004 rookt 1727% van de werknemers (2003: 306%) en 9% rookt soms (2003: 6%). Van die 267% wil 36% nĂșu stoppen met roken en 35% op termijn.

De Nederlandse werknemer blijft behoorlijk inactiefwordt ook actiever, slechts 33% haalt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en slechts 2824% haalt de fitnorm , hoewel dit wel een stijging tov het vorige jaar is (respectievelijk 30% en 18%).

Op de vraag of men meer wil bewegen antwoordde 63% van de werknemers bevestigend, maar 57% gaf aan te weinig tijd te hebben. Op de vraag wat men zou willen doen als menom meer zoute bewegen, geeft men de volgende antwoorden:

Uit de stijging van het percentage werknemers dat voldoet aan de fitnorm lijkt het dat werknemers inderdaad meer gaan sporten.

De objectieve meting
Elke werknemerdeelnemer heeft meegedaan aan een LifeGuard gezondheidsonderzoek op locatie, wat de volgende resultaten gaf: -. 24% van de werknemers had een te hoog vetpercentage,
- 46% bijna de helft van de werknemers had een zeer stijve onderrug (46%),
- en ongeveer 32% had een verhoogde of licht verhoogde bloeddruk,.
- 30% van de deelnemers had een verhoogd of ernstig verhoogd cholesterol. Bij 18% van de werknemers is de totale fitscoreconditie zo laag dat hun fitheid een gevaar voor hun gezondeze groep een vergrote kans op arbeidsuitval dheid kan opleverenheeft (2003:; 20%). Echter, bij 28% van de werknemers is de conditiefitheid dusdanig goed dat dit een buffer vormt tegen mogelijke uitval (2003:; 23%).

De LifeGuard bedrijfsgezondheidsindex

Het principe van de bedrijfsgezondheids index (BGI) is dat elk bedrijf of organisatie zo gezond is als zijn werknemers. Gezondheid wordt binnen de BGI opgevat als een toestand van geestelijk, lichamelijk en sociaal welbevinden. Binnen de BGI wordt gekeken naar het individu en zijn context. Die context bestaat bij de beroepsbevolking voor een groot gedeelte uit de werkomgeving.

De BGI is opgebouwd uit verschillende onderdelen, onder andere uit metingen overvan het mentaal en lichamelijk welbevinden van werknemers, leefstijl, werkbeleving (o.a. werkdruk, onderlinge samenwerking, leermogelijkheden, werkdruk, agressie, fysieke belasting) en werkvermogen. Daarnaast wordt de lichamelijke fitheid van werknemers gemeten en tellen harde cijfers zoals het ziekteverzuim mee.

LifeGuard ondervindt dat steeds meer bedrijven beseffen dat de gezondheid van hun werknemers cruciaal is bij het halen van productie doelen. LifeGuard probeert met de BGI meer aandacht voor preventie binnen de bedrijfsgezondheid te krijgen. De meeste wettelijke inspanningen richten zich op de curatieve kant, waarbij vaak alleen naar arbeidsrisicoŽs gekeken wordt, terwijl werkgevers ook betalen bij ziekte en productiviteitsverlies veroorzaakt door risque social. LifeGuard benadrukt het niet-medische karakter van de BGI, zoals de oorzaken van ziekteverzuim ook grotendeels niet medisch zijn.

De gemiddelde BGI voor 2004 is 7.20

LifeGuard publiceertzal voortaan elk jaarlijks de BGI en de opvallendste resultaten van het voorgaande jaar publiceren. Zij hoopt op die manier een trend te signaleren die gekoppeld kan worden aan gemaakte inspanningen in de gezondheidszorg. LifeGuard werkt onder andere voor overheden, gemeenten, telecombedrijven, schoonmaakbedrijven, callcenters, banken, distributiecentra, ziekenhuizen, stomerijen en ICT-bedrijven. De LifeGuard-onderzoeken representeren een goede afspiegeling van de beroepsbevolking.

Informatie LifeGuard

Voor informatie kunt u contact opnemen met Mikkel Hofstee, directeur van LifeGuard op mikkelhofstee@lifeguard.nl, of 030 2400638 of 06 29048887. Ook vindt u informatie over LifeGuard op www.lifeguard.nl

-----------------------
De Nederlandse Norm Gezond Bewegen zegt dat iedere volwassene op minimaal 5 dagen van de week gedurende 30 minuten matig intensief moet bewegen (stevig wandelen, tuinieren, fietsen). Deze 30 minuten hoeven niet aansluitend te zijn en kunnen verdeeld worden over verschillende beweegmomenten. Voor mensen met (dreigend) overgewicht en jeugdigen is deze 30 minuten overigens te laag en zou dit eerder 60 minuten moeten zijn. De fitnorm houdt in dat men drie keer per week minimaal 20 minuten aaneengesloten intensief actief is.

---- --