FNV

P e r s b e r i c h t

FNV: gratis bussen naar demo in Brussel in trek

Bijna 2000 mensen hebben zich al via www.eenbetereuropa.nl en telefonisch opgegeven voor de grote vakbondsdemonstratie op 19 maart in Brussel. Dat betekent dat er op die bewuste zaterdag uit alle delen van het land naar verwachting minimaal zo n 40 door de FNV gecharterde bussen richting Belgische hoofdstad zullen rijden.

Inzet van de demonstratie, die onder auspiciën van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) plaatsvindt, is drieledig: een socialer Europa, meer banen en forse bijstelling van de dienstenrichtlijn, ook bekend als de Bolkesteinrichtlijn . Dat laatste is voor de FNV belangrijke reden om leden te mobiliseren en lijkt nu al vruchten af te werpen. De Europese Commissie heeft na de aanzwellende kritiek bij monde van de Ierse commissaris McGreevy vorige week gezegd de richtlijn waterdicht te willen maken tegen sociale dumping .

Nederlands grootste vakcentrale en haar bonden zijn zeer bezorgd over de gevolgen voor het Nederlandse arbeidsbestel. De demonstratie gaat gewoon door om druk op de ketel te houden. Vice-voorzitter Agnes Jongerius: De concept-richtlijn is niet alleen onduidelijk, we hebben weinig vertrouwen in de naleving. Als we niet uitkijken halen we een Paard van Troye binnen. Kijk maar naar wat er gebeurt met de detacheringrichtlijn en de liberalisering van het uitzendwezen. In de bouw worden veel Polen niet betaald volgens de Nederlandse CAO, omdat de Arbeidsinspectie er niet genoeg bovenop zit. En onlangs werd bekend dat naar schatting tweederde van de uitzendbureautjes die hier opereren malafide is. Dat soort uitwassen bergt de Dienstenrichtlijn ook in zich.

Jongerius doelt daarmee vooral op het omstreden oorspronglandsbeginsel in de dienstenrichtlijn. Dit houdt in dat alleen het recht van het land van oorsprong van een dienstverlener van toepassing is. De zorg is dat de komst van bijvoorbeeld Poolse of Tsjechische dienstverleners in ons land het Nederlandse arbeidsbestel zullen ontwrichten.

Belangstellenden voor de tocht naar België kunnen zich opgeven via www.eenbetereuropa.nl of via telefoonnummer 0900 9690. Deelnemers krijgen in de week van 19 maart per e-mail bericht waar en hoe laat de bussen bij hen in de buurt vertrekken. Degenen die geen e-mail hebben, kunnen dat vanaf 17 maart via 0900-9690 navragen. FNV- en MHP-leden reizen gratis met de bus mee, niet-leden betalen 10 euro.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 58 16 553

FNV Voorlichting
Paulus Plas
020 - 58 16 553

paulus.plas@vc.fnv.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag