Universiteit van Amsterdam

Hoogleraarsbenoemingen

Mw. dr. P.P.R.W. Pisters (1965) is benoemd tot hoogleraar Filmwetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Patricia Pisters doet onderzoek naar het verband tussen migratie en medialisering. In het

onderzoekproject Transnational Media richt zij zich onder meer op de invloed van de media op interculturele familiewaarden en op de Arabische media, met name de Maghreb cinema. Daarnaast zet ze in het onderzoeksproject The Rhizotorium het onderzoek voort dat zij startte in haar proefschrift From Eye to Brain: Refiguring the Subject in Film Theory. Dit is een theoretisch metaonderzoek naar de werking en betekenis van (film)beelden geïnspireerd door het filosofisch werk van Gilles Deleuze, waarin diens uitgangspunt over filmperceptie the brain is the screen interdisciplinair wordt onderzocht.

Pisters is sinds 1993 verbonden aan de UvA; van 1998 tot 2001 als universitair docent Film- en Televisiewetenschap en sinds 2001 als universitair hoofddocent Media en Cultuur. Daarnaast was zij onder andere werkzaam als redacteur van het maandblad Skrien, medewerker van het Internationaal Film Festival Rotterdam en adviseur voor het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

Dr. M.P. Mourits (1952) is benoemd tot hoogleraar Algemene Oogheelkunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Maarten Mourits is opgeleid tot oogarts in het AMC, waar hij zich specialiseerde in de pathologie van de orbita (oogkas), traanwegen en oogleden. In zijn wetenschappelijke werk richt hij zich vooral op ontwikkelingen binnen de orbitachirurgie, met name met betrekking tot de ziekte van Graves (een ziekte waarbij de schilklier teveel hormoon produceert en het oog gaat uitpuilen).

Mourits is tot 1991 als oogarts werkzaam geweest in het AMC. Van 1991 tot 2004 was hij vervolgens als universitair medisch hoofdspecialist verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waar hij hoofd was van het door hem opgezette orbitacentrum en de orbitocraniofaciale werkgroep. Als hoogleraar Algemene Oogheelkunde bij de UvA/AMC zal Mourits zich ook blijven richten op de orbitapatiënt.

Mourits is onder andere bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Graves Patiënten, voorzitter van de Oog-en Orbitatumoren Commissie en president-elect van de European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery. Ook is hij een van de oprichters van de Nederlandse Vereniging van Meningeoom Patiënten.

Prof. dr. F. Lobbezoo (1964) is per 1 maart benoemd tot hoogleraar Orale bewegingsstoornissen aan de Faculteit der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Frank Lobbezoo gaat zich als hoogleraar bezighouden met het onderzoek en onderwijs op het gebied van de normale en gestoorde functie van het kauwstelsel. Het onderzoek van Lobbezoo, een multidisciplinair opererende wetenschapper, bestrijkt een breed scala van onderwerpen. In de zoektocht naar antwoorden op fundamentele vragen betreffende de normale en gestoorde functie van het kauwstelsel past hij de klinische neurofysiologie en de bewegingswetenschappen toe. Met de benoeming van Lobbezoo wordt een belangrijke aanzet gegeven tot een versterking van de positie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) - het samenwerkingsverband van de Faculteiten der Tandheelkunde van de UvA en de Vrije Universiteit - op het gebied van de orale bewegingsstoornissen.

Lobbezoo promoveerde in 1992 op een onderzoek naar de normale (reflex)functie van het kauwstelsel en de modulatie van die functie door onder andere pijn in de kauwspieren. Tussen 1993 en 1996 legde hij zich, tijdens een postdoctorale opleiding aan de Université de Montréal in Canada, toe op slaapgerelateerde bewegingsstoornissen. Sinds 1996 is Lobbezoo verbonden aan de sectie Orale Kinesiologie (voorheen Craniomandibulaire Dysfunctie) van de afdeling Orale Functieleer van ACTA. Hij was daar achtereenvolgens werkzaam als postdoctoraal onderzoeker, universitair docent en universitair hoofddocent.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.