Voedingcentrum


Nederlanders eten meer vis

18 maart 2005

Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar meer vis gaan eten. Volgens het Nederlands Visbureau at in 2004 at een gezin gemiddeld 6,8 kilo vis. Twee jaar eerder was dat 5,7 kilo. Vanwege de voordelen voor de gezondheid adviseert het Voedingscentrum één tot twee keer in de week vis op het menu te zetten.

Per persoon eten Nederlanders gemiddeld nog steeds weinig vis. Gemiddeld ligt de consumptie per persoon op circa 70 gram per week. Dit komt ongeveer overeen met een halve portie, terwijl één tot twee porties per week worden aanbevolen.

N-3-vetzuren

Het eten van één tot twee keer per week vis geeft bijna dertig procent minder kans op sterfte door hart- en vaatziekten. Deze gunstige werking wordt toegeschreven aan de visvetzuren in vis die behoren tot de n-3-langeketen-vetzuren. Deze vetzuren hebben een goede invloed op het hart en de bloedvaten.

Visschotels

De haring is nog altijd de meest gegeten vissoort. Ook zalm is erg populair. Combineer vis bij de warme maaltijd altijd met een nitraatarme groente, zoals broccoli, worteltjes, bloemkool, sperzieboontjes of tomaat. Door er sla, spinazie of een andere nitraatrijke groente bij te eten, kunnen stoffen met kankerverwekkende eigenschappen ontstaan.