Voedingcentrum
Nederlanders eten meer vis
18 maart 2005
Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar meer vis gaan eten. Volgens
het Nederlands Visbureau at in 2004 at een gezin gemiddeld 6,8 kilo
vis. Twee jaar eerder was dat 5,7 kilo. Vanwege de voordelen voor de
gezondheid adviseert het Voedingscentrum één tot twee keer in de week
vis op het menu te zetten.
Per persoon eten Nederlanders gemiddeld nog steeds weinig vis.
Gemiddeld ligt de consumptie per persoon op circa 70 gram per week.
Dit komt ongeveer overeen met een halve portie, terwijl één tot twee
porties per week worden aanbevolen.
N-3-vetzuren
Het eten van één tot twee keer per week vis geeft bijna dertig procent
minder kans op sterfte door hart- en vaatziekten. Deze gunstige
werking wordt toegeschreven aan de visvetzuren in vis die behoren tot
de n-3-langeketen-vetzuren. Deze vetzuren hebben een goede invloed op
het hart en de bloedvaten.
Visschotels
De haring is nog altijd de meest gegeten vissoort. Ook zalm is erg
populair. Combineer vis bij de warme maaltijd altijd met een
nitraatarme groente, zoals broccoli, worteltjes, bloemkool,
sperzieboontjes of tomaat. Door er sla, spinazie of een andere
nitraatrijke groente bij te eten, kunnen stoffen met kankerverwekkende
eigenschappen ontstaan.