Productschap Margarine


18.03.2005

FAO/WHO Expertcomité moedigt inspanningen aan voor reductie acrylamidevorming

Tijdens een bijeenkomst van 8 tot 17 februari van de Joint FAO/WHO Expert Comittee on Food Additives and Contaminants (JECFA) heeft men geconcludeerd dat men zich moet blijven inspannen voor reductie van acrylamidevorming. Aanleiding hiervoor waren uitkomsten uit een aantal recente wetenschappelijke onderzoeken, waarvan de belangrijkste bevindingen begin maart gepubliceerdzijnineensamenvattendrapport.

Het comité adviseert in dit rapport om acrylamide te herevalueren zodra er nieuwe gegevens beschikbaar zijn. Resultaten van lange-termijnonderzoeken worden binnen twee à drie jaar verwacht. Experts van JECFA benadrukken dat het gehalte acrylamide enorm kan variëren in levensmiddelen en afhankelijk is van verschillende factoren, inclusief bereidingstemperatuur en -duur. Om deze reden concluderen de experts dat het niet mogelijk was veiligheidsgrenzen te formuleren voor specifieke levensmiddelen die acrylamide bevatten.

Samenvatting rapport

Nieuwsbericht FAO