Productschap Margarine
18.03.2005
FAO/WHO Expertcomité moedigt inspanningen aan voor reductie
acrylamidevorming
Tijdens een bijeenkomst van 8 tot 17 februari van de Joint FAO/WHO
Expert Comittee on Food Additives and Contaminants (JECFA) heeft men
geconcludeerd dat men zich moet blijven inspannen voor reductie van
acrylamidevorming. Aanleiding hiervoor waren uitkomsten uit een aantal
recente wetenschappelijke onderzoeken, waarvan de belangrijkste
bevindingen begin maart gepubliceerdzijnineensamenvattendrapport.
Het comité adviseert in dit rapport om acrylamide te herevalueren
zodra er nieuwe gegevens beschikbaar zijn. Resultaten van
lange-termijnonderzoeken worden binnen twee à drie jaar verwacht.
Experts van JECFA benadrukken dat het gehalte acrylamide enorm kan
variëren in levensmiddelen en afhankelijk is van verschillende
factoren, inclusief bereidingstemperatuur en -duur. Om deze reden
concluderen de experts dat het niet mogelijk was veiligheidsgrenzen te
formuleren voor specifieke levensmiddelen die acrylamide bevatten.
Samenvatting rapport
Nieuwsbericht FAO