Productschap Margarine
18.03.2005
Werkplan Europese Commissiewerkgroep Etikettering 2005/2006
De Europese Commissiewerkgroep Etikettering heeft het werkplan voor
2005/2006 gepubliceerd met daarin de aanpak voor herziening van de
richtlijn 2000/13/EG (etiketteringsrichtlijn). Besproken worden de
mogelijkheden voor versimpeling van de richtlijn, het
toepassingsgebied, verplichte en vrijwillige voedingswaardedeclaratie
en de presentatie van het etiket. De planning is om in april/mei van
dit jaar te komen met een definitieve versie van het conceptvoorstel.
De consument wil meer, maar vooral beter worden geïnformeerd over
voeding en de innovatieve levensmiddelen die op de markt worden
gebracht. Tegelijkertijd leidt het verstrekken van meer informatie tot
een complexe en onduidelijke etikettering, waardoor de toepassing en
controle op naleving van de huidige wetgeving wordt bemoeilijkt.
Daarnaast hebben fabrikanten verzocht om een meer gebruiksvriendelijke
wetgeving. Ondanks de tegenstrijdigheid van deze verzoeken heeft de
Europese Commissie zich tot doel gesteld met een voorstel te komen dat
hierin voorziet.
Bundelen van richtlijnen en het toepassingsgebied
Om de etiketteringsrichtlijn te versimpelen ziet men mogelijkheden om
de richtlijnen 2000/13 (basisrichtlijn etikettering), richtlijn 87/250
(vermelding alcoholgehalte), richtlijn 94/54 (aanvulling op
etiketteringsbepalingen) en richtlijn 1999/10 (kwantitatieve
ingrediëntendeclaratie) te bundelen. Daarnaast zal bekeken worden of
delen van overige horizontale en verticale etiketteringsbepalingen
geëlimineerd kunnen worden en hoe tegenspraak in de verschillende
bepalingen kan worden voorkomen. Vanwege de diversiteit in plaatsen
(restaurant, kantine) waar voedsel wordt aangeboden wil men
duidelijkheid scheppen over het toepassingsgebied waarvoor de nieuwe
richtlijn zou moeten gelden.
Het etiket
Om te komen tot voorwaarden voor verplichte en vrijwillige
voedingswaardedeclaratie worden verschillende kwesties bekeken. Zo
wordt gedacht aan een verplichte ingrediëntendeclaratie voor
alcoholhoudende dranken, verduidelijking van de houdbaarheidsdatum en
een mogelijke uitbreiding van de verplichte herkomstaanduiding. De
Commissie wil dit per productgroep bekijken en geeft aan dit niet
horizontaal te willen regelen (alleen bij misleiding van de
consument). Overwogen wordt om richtsnoeren voor vrijwillige
vermelding op te stellen. Op de vraag welke vrijwillige informatie er
op een etiket toegestaan moet zijn is o.a. de vermelding over
oorsprong en verontreiniging door allergenen genoemd. Ook voorwaarden
met betrekking tot de presentatie van het etiket worden besproken,
waaronder mogelijke eisen voor leesbaarheid (minimale tekstgrootte).
Actieplan 2005/2006
1. Het voorbereiden van een document van het voorontwerpconcept, met
inbegrip van een specifieke bijlage m.b.t. de etikettering van
alcoholische dranken.
2. Analyse van de geleverde bijdragen van etiketteringdeskundigen van
verschillende lidstaten die zijn ontvangen of nog ontvangen
worden. Het rapport van de werkgroep
"Betere regelgeving" van het Verenigd Koninkrijk is ook inbegrepen
in de analyse.
3. Een informele bespreking met etiketteringdeskundigen uit
verschillende lidstaten heeft plaats in de werkgroep Etikettering.
De eerste is gehouden op 28 februari j.l.
4. Bespreking resultaten van het consumentenonderzoek dat is
uitgevoerd door DG SANCO. De resultaten worden eind april 2005
verwacht.
5. Definitieve versie van het conceptvoorstel, rekening houdend met
de besprekingen met de deskundigen van lidstaten en de resultaten
van het onderzoek van de consument (april/mei 2005).
6. Vertaling van het document van het ontwerpconcept in EN en DE.
7. Vergadering met stakeholders over het ontwerpconcept (mei/juni
2005).
8. Uitvoering van een impactstudie (juli/september 2005 tot maart/mei
2006).
9. Indienen van het definitieve voorstel door de Commissie in het
tweede deel van 2006.
Rapport Make it Simple Make It Better (Better Regulation Task Force)