Meldkamers politie brandweer en ambulancedient in één pand

Hollands Midden 18-03-2005 - De politiemeldkamer werkt sinds zondag 13 maart 2005 vanuit het nieuwe pand aan de Rooseveltstraat in Leiden. De politie heeft tevens het nieuwe communicatiesysteem C2000 in gebruik genomen. Komend weekend verhuist ook de afdeling Teleservice van politie naar het nieuwe pand.

Onder verantwoordelijkheid van de regionale besturen is, aangrenzend aan de brandweerkazerne aan de Rooseveltstraat in Leiden, een nieuwe gemeenschappelijke meldkamer gebouwd voor politie, brandweer en ambulancevervoer. Hierdoor kan de service en hulpverlening aan de inwoners van Hollands Midden nog beter worden gecoördineerd en zullen grootschalige incidenten nog beter kunnen worden afgehandeld.

De alarmnummers blijven overigens ongewijzigd. De meldkamermedewerkers van de brandweer en het ambulancevervoer, alsmede de medewerkers van het bureau Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) en van het bureau conflict en crisisbeheersing van de politie, hebben reeds in november 2004 het nieuwe pand betrokken.

18 werkplekken De meldkamer heeft 18 werkplekken die op uniforme wijze zijn ingericht met C2000, telefonie en informatiesystemen. Hierdoor is er een maximale flexibiliteit tussen de drie hulpverleningsdiensten, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort incidenten gegarandeerd. Met de ingebruikneming van de gemeenschappelijke meldkamer aan de Rooseveltstraat verdwijnt de politiemeldkamer uit het hoofdkantoor van Politie Hollands Midden aan de Elisabethhof in Leiderdorp.

Afdeling Teleservice Met de politiemeldkamer, waar de spoedeisende 1-1-2 telefoontjes binnenkomen, verhuist ook de politie-afdeling teleservice. De medewerkers van deze afdeling handelen de binnenkomende telefoontjes van het politie-servicenummer 0900-8844 af.

Regionaal Coördinatie Centrum In het nieuwe pand is ook een voorziening voor rampen, het Regionaal Coördinatie Centrum (RCC). Het RCC heeft een vergaderruimte voor het regionale beleidsteam (RBT), een werkruimte voor het regionaal operationeel team (ROT), een calamiteitenmeldkamer en de actiecentra van GHOR, brandweer en politie.

GHOR Het nieuwe gebouw huisvest ook het bureau van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR). De GHOR vervult naast politie, brandweer en gemeenten een belangrijke rol in de rampenbestrijding. De GHOR is in Hollands Midden is verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van de geneeskundige hulpverlening bij grootschalige incidenten.

De GHOR werkt hierbij nauw samen met particuliere of overheidsorganisaties, waaronder de GGD-en Midden Holland en Zuid Holland Noord, ziekenhuizen, het Traumacentrum West-Nederland, de Regionale Ambulance Dienst, Centrale Post Ambulancevervoer en het Nederlandse Rode Kruis.