STICHTING ROKERSBELANGEN


Hartstichting weigert giften van tabaksgerelateerde bedrijven ?

Amsterdam, 18 maart 2005
Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken,is een goed Nederlands gezegde. Over het algemeen ontstaan dergelijke gezegdes omdat ze een situatie weergeven die voor vergelijkbare situaties opgaat. Een soort korte samenvattingdus. Maar de Hartstichting haalt het waarheidsgehalte van dit gezegde stevig onderuit. Waarmee? Lees, en huiver......

Een situatieschets: Meneer A heeft een eigen zaak en werkt daar heel hard voor. Daardoor verdient hij geld. Met een deel van dat geld wil hij zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen, en hij biedt het de Hartstichting aan Uiteraard met de gedachte dat die blij zal zijn: tenslotte heeft de Hartstichting het zichzelf best heel moeilijk gemaakt de afgelopen jaren, en dat is ze ook financieel niet in hun koude kleren gaan zitten. Het schandaal over het torenhoge salaris dat de directeur van de Hartstichting zichzelf heeft toebedeeld, het aantal afgenomen collectanten door deze zaak, en de veel mindere opbrengst doordat het publiek wel de hartstichting, maarniet een directeur wil sponsoren heeft de financiële basis van de Hartstichting flink aangetast!

Maar nu: meneer A krijgt een brief terug van de Hartstichting met de mededeling dat de stichting het geld niet wil hebben, omdat het - in hun ogen - besmet is door de wijze waarop het verdiend is. Meneer A is namelijk toeleverancier in tabaksgerelateerde artikelen en producten.
Heiliger dan de Paus dus, die Hartstichting. Of ze op deze manier volgend jaar nog collectanten overhouden staat te bezien. Tenslotte lopen die collectanten in hun vrije tijd, vaak in kou en regen, om geld in te zamelen voor o.a. onderzoek naar hartziektes en hartproblemen. Omdat ze het nut er van in zien. Maar wie zo hoog van de toren blaast als de Hartstichting verdient de inzet van deze collectanten gewoon niet. Reageert de Hartstichting ook zo bij legaten? Wordt dan ook de vraag gesteld:Heeft u bij leven gerookt? en is het antwoord dan ook: Dan hoeven wij uw erfenis niet!Zou men in het testament al moeten aangeven of men bij leven gerookt heeft?
Een gegeven paard in de bek kijken.......

Nee, dat gaat anders bij onze overheid. Die maakt maar al te graag gebruik van de accijnzen die rokers betalen op tabaksproducten. Oké, ze doen net alsof ze tegen zijn, maar dat is meer om de prijzen nog wat verder op te drijven, zodat er nog meer geld binnen komt voor de schatkist, maar dat is weer een ander verhaal.
Nu is de vraag wat collecten en de andere donateurs van de Hartstichting ervan vinden dat enorme bedragen geweigerd worden door de stichting omdat ze er plotseling principes op na houden. Een mogelijke oplossing zou zijn geweest het geld aan te nemen om de besmette directeur te betalen met dit besmettegeld. Maar nee dus. En meneer A; hij zocht een ander goed doel, dat blij is met de mogelijkheden die dit eerlijk verdiende geld hen biedt!

Stichting Rokersbelangen
A. Wurtz

Note voor de pers,