Verbond van Verzekeraars

Richtlijn 271 leidt tot grote rekenexercities

Transparantie is in. Ondernemingen worden in toenemende mate verplicht inzicht te bieden in hun financiële hebben en houden. Met ingang van verslagjaar 2005 moeten ook niet-beursgenoteerde bedrijven pensioentoezeggingen in hun jaarrekening verantwoorden volgens de nieuwe Richtlijn 271. Om dat goed te doen, is een heel gepuzzel, en er zitten veel haken en ogen aan vast. Het is aan verzekeraars in hun rol van pensioenuitvoerder om uit te maken of en in welke mate ze hun klanten daarbij willen bijstaan.

Een themabijeenkomst die het Verbond onlangs organiseerde, maakte de aanwezigen duidelijk dat de nieuwe regels van de Raad voor de Jaarverslaggeving voor een kleine aardverschuiving zorgen in de manier waarop niet-beursgenoteerde bedrijven hun pensioentoezeggingen (en andere personeelsbeloningen) voortaan in de winst- en verliesrekening moeten opnemen. Oude begrippen blijven en nieuwe worden toegevoegd. Wat het extra lastig maakt, is dat de nieuwe begrippen sterk op de oude lijken, maar toch anders zijn. Met een beetje pech zal een onderneming geweldig ingewikkelde berekeningen moeten (laten) maken om te kunnen voldoen aan de nieuwe Richtlijn 271.

Een andere mogelijkheid is de pensioenregeling aan te passen. Kleine bedrijven lopen het minste gevaar slachtoffer te worden van het nieuwe regime: zij kunnen vaak alles bij het oude laten. Maar met een beetje personeel en omzet kunnen bedrijven hun borst natmaken, hielden de actuarissen Rob Bruning (lid van de Verbondswerkgroep Richtlijn 271), Mischa Borst (PwC) en Lilian van Duijnhoven (PwC) hun gehoor voor.

TP of TB that is the question

Richtlijn 271 definieert twee soorten pensioenregelingen: de toegezegde-bijdrageregeling (TB) en de toegezegd-pensioenregeling (TP). Voor een onderneming die een TB heeft, vallen de consequenties mee. Daar is de pensioenlast die de werkgever heeft, gelijk aan de premie die jaarlijks aan het fonds of aan de verzekeraar wordt afgedragen. De huidige beschikbare premieregelingen vallen normaal gesproken onder de TB, als de werkgever tenminste geen aanvullende garanties heeft afgesproken.

Wie een TP-regeling heeft, zal echter flink aan het rekenen moeten. De pensioenlast is hierbij namelijk niet hetzelfde als de betaalde premie: het gaat om de toezegging die wordt gedaan. En daarbij horen ook eventueel te betalen backservicelasten bij een eindloonregeling, indexatie, te verwachten rentewinsten of kosten voor aanpassing door inflatie bij een middelloonregeling. Onder de TP-regeling vallen in principe alle andere pensioenregelingen.

Eng

Om alle rekenexercities te voorkomen, zijn veel bedrijven bezig de eigen pensioenregeling om te bouwen, zodat die als TB kan worden geclassificeerd. Wijziging kan overigens problematisch uitpakken, omdat de fiscale en pensioenwetgeving niet naadloos op elkaar aansluiten.

Ook gebeurt het dat bepaalde risicos (die er overigens altijd al waren) niet zichtbaar worden. Van Duijnhoven: Sommige bedrijven hebben een balans die in het niet verdwijnt als de gegevens van het pensioenfonds ineens worden toegevoegd. Stel dat je een bedrijf hebt met een eigen vermogen van 10 miljoen euro en de toekomstige verplichtingen van het bedrijf aan het pensioenfonds blijken ook 10 miljoen te zijn. Dan is het eigen vermogen van het bedrijf optisch in elk geval als sneeuw voor de zon verdwenen. Niet aantrekkelijk, omdat aandeelhouders daarvan kunnen schrikken en de credit rating kan verminderen.

Uitbreiding kerntaak

Transparantie is het sleutelwoord van de richtlijn. Ondernemingen moeten nu immers zichtbaar maken hoe de kosten over de diensttijd zijn gespreid. Verzekeraars zouden hun klanten daarbij kunnen helpen, al hoort dat niet bij hun kerntaak, namelijk het uitvoeren van de pensioenregeling. Volgens Borst moeten verzekeraars daarom héél goed nadenken voordat ze deze taak erbij nemen. Het houdt veel meer in dan het maken van een paar rekensommetjes. Je moet over een groot aantal andere gegevens beschikken al was het alleen maar om de cijfers in het juiste perspectief te plaatsen.

Verzekerd!, maart 2005