Zembla (NPS/VARA)

Zembla: 'smile and wave'

Donderdag 17 maart 21.10 uur op Ned 3

'ORANJE IN IRAK'

Nu de Nederlandse troepen zich terugtrekken uit Irak is de vraag: wat heeft het leger daar tot stand gebracht en in hoeverre heeft de missie zin gehad? Tientallen militairen schetsen een beeld van hun werk in de Iraakse provincie Al Muthanna in de aflevering van Zembla 'Oranje in Irak'. Vijf bataljons, ongeveer 7000 Nederlanders, hebben bijna twee jaar in Irak gediend om te helpen de vrede te handhaven. Smile & Wave was het devies van de Nederlandse soldaten. Was dat een effectieve benadering? 'Als je niet de hele tijd een wapen op iemand richt, kan je met hem praten en iets van hem gedaan krijgen', vertelt een marinier. De Amerikaanse aanpak van hun voorgangers in Al Muthanna heeft volgens hen alleen maar kwaad bloed gezet onder de Iraakse bevolking. 'Het zijn de vijanden. Ze zien de Amerikanen als de vijand', zegt marechaussee J. Kraakman.

De belangrijkste taak van de Nederlandse militairen was het garanderen van veiligheid door de rol van politie en leger op zich te nemen. Ze moesten orde en rust brengen in een gebied waar aan alles gebrek is, behalve aan AK-47 geweren. Dat betekende vaak stevig optreden. Mariniers vertellen dat ze in bepaalde periodes vrijwel dagelijks en onder grote druk, opstootjes met waarschuwingsschoten bedwongen. Bij een van die rellen schoot marinier Erik O. een Irakees dood. Zijn collega's tonen zich nog steeds verbaasd en gefrustreerd over het feit dat hij als verdachte van moord naar Nederland werd gebracht.

Nederlandse militairen droegen geleidelijk politietaken en militaire taken over aan de Irakezen zelf. De Iraakse politie en Nationale Garde moesten door de Nederlanders in een paar weken worden opgeleid. Volgens de instructeurs van de marechaussee waren de cultuurverschillen tussen de Irakezen en de Nederlanders soms een belemmering. 'Je kan een stammencultuur nooit doorbreken. Die is er al eeuwen. Dat geldt ook voor de corruptie, dat krijg je er nooit uit', zegt marechaussee J. Repi.

Ondanks alle goede bedoelingen waren de Nederlandse militairen geregeld doelwit van Irakese opstandelingen. Twee Nederlanders zijn bij dit soort aanvallen gedood. 'Dat is een kerf op je ziel die je voor de rest van je leven meeneemt. Want je laat daar toch iemand achter', zegt bataljonscommandant R. van Harskamp over de dood van een van zijn mannen.

Samenstelling & regie: Hans Hermans
Research: Wim van de Pol
Eindredactie: Kees Driehuis