Erasmus MC


04-03-17: Inspectie bekritiseert SOA-poli Erasmus MC

Rotterdam, 17 maart 2005 - In een vandaag gepubliceerd rapport bekritiseert de Inspectie voor de Gezondheidszorg de polikliniek voor Sexueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA-poli) van het Erasmus MC. De Inspectie is na onderzoek van mening dat artsen van het Erasmus MC onvoldoende zorgvuldig hebben gehandeld bij het aantreffen van de zeldzame seksueel overdraagbare aandoening LGV (lymfogranuloma venereum). Het Erasmus MC is net als de Inspectie van mening dat de vraag hoe artsen moeten handelen bij het aantreffen van een zeldzame infectieziekte moet worden opgehelderd en onderschrijft het belang van bestrijding van infectieziekten.

In 2003 is bij mannen in Rotterdam en Amsterdam LGV vastgesteld. LGV komt vooral in de tropen voor. Mede omdat de ziekte in Nederland zeldzaam is, worden de klachten waartoe de ziekte leidt niet gemakkelijk als LGV-klachten herkend. LGV wordt veroorzaakt door de chlamydiabacterie. In tegenstelling tot 'gewone chlamydia' is LGV niet door middel van een eenmalige behandeling met antibiotica te genezen, maar is een kuur van drie weken noodzakelijk. LGV wordt overgedragen door seksueel contact zonder condoom.

Het onderzoek van de Inspectie richtte zich op de vraag, of de vaststelling van LGV onder de meldingsplicht ten aanzien van besmettelijke ziekten valt. Besmettelijke ziekten zoals bijvoorbeeld kinkhoest, tuberculose, SARS en hepatitis moeten worden gemeld bij de GGD. Het zeldzame LGV staat niet vermeld in de lijst met 28 ziekten waarvoor een heldere regeling bestaat. Omdat de artsen volgens de Inspectie niet onmiddellijk melding hebben gedaan, meent de Inspectie dat hiermee de volksgezondheid in het geding is gekomen. De Inspectie zal daarom tegen de betrokken artsen een klacht indienen bij het Medisch Tuchtcollege, om een uitspraak te ontlokken over deze meldingsplicht.

Het Erasmus MC deelt de mening van de Inspectie dat het nodig is dat er jurisprudentie ontstaat over de criteria die voor de meldingsplicht gelden, ook al is een tuchtprocedure belastend voor de betrokken medewerkers. Door een dergelijke procedure zal ook meer duidelijkheid ontstaan over de vraag of afzonderlijke SOA-poliklinieken zelf actief onderzoek mogen doen naar verspreiding van besmettelijke ziekten als LGV, of dat die verantwoordelijkheid ook dan bij de GGD's ligt.

Het Erasmus MC vindt dat onderzoek voor een wetenschappelijke publicatie de volksgezondheid nooit in gevaar mag brengen en is van mening dat daar ook geen sprake van is geweest. Uit intern onderzoek is niet gebleken dat er sprake is van bewust verzwijgen of vertragen. Het Erasmus MC plaatst ook andere vraagtekens bij de rapportage die de Inspectie heeft opgesteld. De rapportage baseert zich op anonieme verklaringen die de Inspectie tot op heden heeft geweigerd aan het Erasmus MC en de aangeklaagde artsen ter hand te stellen, waardoor het Erasmus MC in zijn reactie belemmerd wordt.