Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl


Remkes pakt misbruik 1-1-2 hard aan

Minister Remkes gaat het misbruik van het alarmnummer 1-1-2 keihard aanpakken. Mensen die misbruik maken zullen sneller en eenvoudiger bestraft worden. Misbruikers met een mobiele telefoon worden bestookt met sms-jes om hen te wijzen op hun onverantwoordelijke gedrag. De mobiele telefoons van eigenaren die niet zijn te achterhalen - als de SIM-kaart niet is geactiveerd of bij een pre-paidtelefoon - worden bij misbruik simpelweg geblokkeerd. In telefooncellen van waaruit malloten
1-1-2 misbruiken worden camera's opgehangen om hun identiteit te achterhalen.

Deze maatregelen kondigt minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Het alarmnummer 1-1-2 is bedoeld voor spoedeisende gevallen waarbij elke seconde telt. Bij driekwart van de 6 miljoen telefoontjes per jaar naar het alarmnummer 1-1-2 is sprake van misbruik, bij gesprekken vanaf een mobiele telefoon loopt dit misbruik op tot 85%. Het misbruik is divers: 'broekzakbellers' die per ongeluk 1-1-2 bellen, mensen die voor nietszeggende voorvalletjes het alarmnummer bellen, schooljeugd die op woensdagmiddag en tijdens schoolvakanties niets beters heeft te doen dan 1-1-2 bellen en malloten die veelvuldig de 1-1-2-meldkamer lastigvallen. Het misbruik brengt mensenlevens in gevaar en moet daarom teruggedrongen worden.

Om te beginnen worden momenteel de 1-1-2-centrales dusdanig aangepast, dat - wanneer de abonneegegevens bekend zijn - tijdens het gesprek niet alleen het telefoonnummer, maar ook de naam van de abonnee en de bijbehorende adresgegevens zichtbaar worden. Dit heeft grote voordelen bij zowel bonafide als bij malafide oproepen.

Volgens de Telecommunicatiewet is vervolging van misbruik alleen mogelijk volgens artikel 142 van het wetboek van strafrecht. Dit is een arbeidsintensieve en kostbare procedure. Daarom worden in de praktijk alleen notoire gevallen van misbruik vervolgd. Minister Remkes wil dat in minder ernstige gevallen bestraffing door middel van administratieve afhandeling mogelijk is.

In een aantal regio's zijn proeven gedaan met de zogenaamde voicemail-bom. Hierbij worden in geval van beperkt misbruik geautomatiseerd waarschuwingsboodschappen naar de desbetreffende mobiele telefoons gezonden. Hoewel dit niet in alle gevallen van misbruik via een mobiele telefoon toegepast kan worden (niet altijd is het telefoonnummer bekend) zijn de resultaten dermate positief dat Remkes besloten heeft om deze voice-bommethode landelijk in te voeren.

In lang niet in alle gevallen zijn bij mobiele telefoons gegevens van de eigenaar te achterhalen. Het wordt van groot belang geacht om, in geval van incidenten, zo laagdrempelig mogelijk de hulpdiensten te kunnen alarmeren. Hierdoor is het mogelijk om met een mobiele telefoon zonder SIM-kaart, toch 1-1-2 te bereiken. In deze gevallen en bij de pre-paid telefoons zijn de abonnee gegevens niet bekend en wordt anoniem gebeld. In deze gevallen kunnen de eerder voorgestelde maatregelen om misbruik tegen te gaan niet ingezet worden. Remkes wil dat deze telefoons op afstand geblokkeerd worden.

Misbruik via het 'vaste' telefoonnet is relatief beperkt en gemakkelijk te traceren. Dit doordat bij iedere oproep naar 1-1-2 het telefoonnummer wordt meegezonden en de abonneegegevens daardoor bekend zijn. Verreweg het meeste misbruik van 1-1-2 via het vaste net wordt daarom gemaakt via telefooncellen. Bij 1-1-2 is wel bekend vanuit welke telefooncel het misbruik gepleegd wordt. Sporadisch wordt, wanneer er sprake is van zeer ernstig misbruik, door de politie wel gepost. Maar deze methode is dermate arbeidsintensief, dat dit middel slechts zeer zelden ingezet wordt. In telefooncellen van waaruit regelmatig misbruikoproepen worden gepleegd zullen daarom camera's gehangen worden. De minister heeft het sterke vermoeden dat simpelweg het plaatsen van stickers dat er camera's geplaatst zijn om misbruik van 1-1-2 te voorkomen, preventief zal werken.

Er zijn mensen die notoir misbruik maken van 1-1-2. Dit betekent een grote belasting voor de centralisten en bovendien worden andere, valide, noodoproepen belemmerd. De 1-1-2-oproepen van personen die regelmatig misbruik plegen en hier al meerdere malen voor vervolgd en gestraft zijn, zullen afgehandeld worden buiten het normale
1-1-2-circuit om.

Noot voor de redactie,