Vereniging VNO-NCW


VNO-NCW verbaasd over negeren alternatief splitsing stroombedrijf

17 maart 2005 - VNO-NCW is zeer verbaasd dat minister Brinkhorst zijn splitsingsvoorstel voor de elektriciteitssector doorzet en het alternatieve model, waarover zijn topambtenaren, de toezichthouder en de energiesector enige dagen geleden een akkoord hebben bereikt, naar de prullenbak verwijst. De minister had zijn vertrouwen gegeven aan onderhandelingen, om te bezien of de publieke belangen die in het geding zijn anders dan door splitsing konden worden gewaarborgd. Daartoe nam toezichthouder DTe aan de gesprekken deel.

VNO-NCW is op basis van een eerste analyse ervan overtuigd dat het alternatieve model meer dan voldoende basis biedt om het 'paardenmiddel' splitsing achterwege te laten.

Voor het bedrijfsleven dat stroom betrekt zijn drie zaken van belang.
- Er moet een markt ontstaan met goede internationale concurrentie in productie en handel in energie, zodat afnemers een vrije keuze hebben en een onbelemmerde mogelijkheid om energie tegen de gunstigste condities te kunnen inkopen.

- Er moet sprake zijn van volstrekt onafhankelijk netbeheer en goede kwaliteitsregulering van de netten, met efficiënt toezicht en strikte handhaving.

- Er moet sprake zijn van een minimum aan administratieve lasten en problemen.

Niet alleen wordt in het alternatieve model aan deze voorwaarden voldaan, het kan ook nog eens snel worden ingevoerd. Dan kan ondernemend Nederland snel de vruchten plukken van betere marktwerking in de energiesector. Het splitsingsvoorstel van minister Brinkhorst zorgt niet voor die concurrerende en goed werkende energiemarkt, maar dreigt van Nederland een duurte-eiland te maken. Dat kan dan niet meer ongedaan worden gemaakt. Voor het Nederlandse bedrijfsleven is dat een bijzonder somber vooruitzicht.

VNO-NCW vindt dat het kabinet nu géén besluit moet nemen over het conceptwetsvoorstel van de minister. De Kamer moet eerst naar het alternatieve model kijken en beoordelen of dit voldoet aan de uitgangspunten, zoals vastgelegd in het Kameroverleg van december vorig jaar.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77