Gemeente Amsterdam

Stadse beesten
Van 'wegpizza' tot troeteldier
16 maart 2005 - Anne Hofstede
Tot september 2005 verandert het Amsterdams Historisch Museum in een natuurreservaat. De tentoonstelling Stadse Beesten toont de relatie tussen dieren en mensen in de stad, in het heden en het verleden.



In Amsterdam wonen bijna 750.000 mensen. Zij delen hun stad met een veelvoud aan dieren: honden, katten, halsbandparkieten, leeuwen, ringslangen, duiven, kakkerlakken, muizen, cavia's, ratten, mussen en nog veel meer. Mensen en dieren wonen al eeuwenlang naast en met elkaar. Tegenwoordig is een reiger bij de snackbar een even alledaags beeld als de paardentram een eeuw geleden.

Economisch of emotioneel
Dieren in Amsterdam veranderden van rol. Vroeger hadden dieren economische functies, met name in het vervoer. Maar auto's en treinen hebben de paardentram en de trekschuit verdreven. Tegenwoordig is de rol van dieren meer van emotionele aard. Honden, katten, konijnen en zelfs slangen bieden als huisdieren gezelligheid, troost, kijkgenot en status.

De stad kan dieren zowel goed als kwaad doen: beelden van `wegpizza's' tonen de verkeersslachtoffers. Maar het zijn ook mensen, die hebben geijverd voor een veilige doortocht voor dieren naar een nieuw waterrijk natuurgebied in de vorm van het ecolint.

Affiche van Marten Jongema
Van sommige dieren hebben we nooit gehouden en die noemen we dan ook ongedierte. Een blik in de keuken met ongedierte als kakkerlakken en muizen bezorgt de bezoeker kippenvel. Amsterdam zit boordevol dieren. Stadse Beesten opent bezoekers de ogen voor de natuur om hen heen.

Kinderen
Stadse Beesten is een tentoonstelling vol natuur voor iedereen vanaf vier jaar. Speciaal voor de kinderen loopt er een interactief spoor door het museum. Kinderen vinden het spoor met het speciale 'kinderdoeboekje', vol vragen en opdrachten als: bij welk dier hoort dit nest of van welk beest zijn deze botten?

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt het geïllustreerde boek Stadse Beesten van de Amsterdamse stadsbioloog Remco Daalder bij uitgeverij Bas Lubberhuizen; ISBNnr. 90 5937 0783.

© Gemeente Amsterdam