European Union

IP/05/306

Brussel, 16 maart 2005

Snellere formaliteiten voor schepen: België voor het Hof gedaagd

De Europese Commissie heeft vandaag besloten België voor het Hof te dagen wegens non-conformiteit van de door dat land genomen maatregelen ter omzetting van de Europese wetgeving betreffende meldingsformaliteiten voor schepen die aankomen in en/of vertrekken uit havens van de lidstaten van de Europese Unie. "Ik hoop dat België spoedig het voorbeeld van de overige lidstaten zal volgen en de short sea shipping zal vergemakkelijken door invoering van de standaard meldformulieren", zo zei Vice-voorzitter Jacques Barrot.

De toegevoegde waarde van de richtlijn inzake meldingsformaliteiten voor schepen bestaat erin dat zij de ingewikkelde administratieve formaliteiten in de short sea shipping probeert te vereenvoudigen. De richtlijn bepaalt dat de internationale IMO-FAL formulieren in hun standaard formaat moeten worden erkend voor schepen die aankomen in en vertrekken uit EU-havens. In de plaats van de meer dan 50 verschillende formulieren die voordien in Europa gebruikt werden komt nu een nieuw systeem van 5 standaard formulieren, waarvan de toepassing in de hele wereld wordt gepromoot.

De richtlijn heeft betrekking op de meldingsformaliteiten die gelden voor het schip, de scheepsvoorraden, de bezittingen van de bemanning, de bemanningslijst en - voor schepen die ten hoogste twaalf passagiers mogen vervoeren - de passagierslijst. De lidstaten moesten uiterlijk op 9 september 2003 de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen ter omzetting van de richtlijn in nationaal recht vaststellen.

België heeft de richtlijn gedeeltelijk in nationaal recht omgezet. De formulieren die België heeft ingevoerd zijn niet in overeenstemming met de richtlijn. De invoering van formulieren die afwijken van de standaardformulieren in de richtlijn leidt niet tot uniformiteit maar tot diversiteit, en dit is in strijd met de geest en de letter van de richtlijn.

De rechtszaak voor het Hof is de derde stap van de betreffende inbreukprocedure. Eerst is België op 12 mei 2004 een schriftelijke aanmaning gestuurd, vervolgens heeft het op 18 oktober 2004 een met redenen omkleed advies gekregen. Voor elk van beide stappen gold een vervaltermijn van twee maanden.
---

Facilitatieformulieren van de Internationale Maritieme Organisatie, die zijn overeengekomen bij het IMO-Verdrag inzake het vergemakkelijken van het internationaal verkeer ter zee.

Richtlijn 2002/6/EG, gepubliceerd in Publikatieblad L 67 van
9.3.2002