Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200400527/1
Hoger beroep in verband met de schadevergoeding van bijna 600.000,
- (met wettelijke rente) die de minister van VROM heeft verleend aan Wyckerveste adviseurs B.V. vanwege het niet kunnen realiseren van het zogenoemde recreatieplan Portomaar. Wyckerveste is reeds in 1987 begonnen met de ontwikkeling van dit project, dat uiteindelijk zou voorzien in 300 recreatiewoningen, een hotel met 60 bedden, een jachthaven met 80 ligplaatsen op een ongeveer 13 hectare groot gebied, gelegen in het winterbed van de rivier de Maas, bij Maastricht. Dit project kon uiteindelijk niet doorgaan, omdat de beleidslijn "Ruimte voor de rivier" in werking trad. Dit rijksbeleid is gericht op het voorkomen van bouwen voor wonen/recreatie in het stroomvoerend winterbed van de Maas. De rechtbank in Maastricht heeft een eerder beroep van Wyckerveste tegen de vaststelling van de schadevergoeding gegrond verklaard. De minister van VROM is hiertegen in hoger beroep gegaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook Wyckerveste heeft hoger beroep aangetekend, omdat zij zich niet volledig in de uitspraak van de rechtbank kon vinden. Kern van het geschil is de hoogte van de schadevergoeding en de wijze waarop dit bedrag is bepaald.


* 200400801/1
Beroepen van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe, van de Vereniging Belangengroep Hierden en van inwoners uit Harderwijk en Hierden tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland waarbij grotendeels goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Lorentz-Oost" van de gemeente Harderwijk. Het bestemmingsplan ziet op een gebied aan de oostzijde van Harderwijk, tussen het bestaande bedrijventerrein Lorentz en de Zuiderzeestraatweg. Het maakt onder meer de aanleg van een regionaal bedrijventerrein van ongeveer netto 40 hectare mogelijk. In beroep wordt onder meer gesteld dat het bestemmingsplan op een onzorgvuldige wijze tot stand zou zijn gekomen, ten onrechte alleen een "inrichtings milieueffectrapport" is gemaakt en geen "locatie milieueffectrapport" en dat het bestemmingsplan in strijd zou zijn met het Streekplan Gelderland.


* 200402964/1
Beroep van een burger tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Groningen waarbij een milieuvergunning is verleend aan Akzo Nobel Chemicals B.V. voor een fabriek in Delfzijl. De fabriek ligt aan de Oosterhoorn in Delfzijl en produceert onder meer chloor, waterstof, natronloog en chloorbleekloog. In beroep wordt aangevoerd dat er ten onrechte geen "worst case" scenario is opgesteld. Hierdoor zouden het veiligheidsrapport en het milieueffectrapport tekort schieten.


* 200402993/1
Beroep van de gemeenteraad van Wierden tegen de plaatsing door de minister van OC&W van de scholengemeenschap De Passie op het plan van scholen 2003-2004-2005. De Stichting Evangelisch Bijbelgetrouw Voortgezet Onderwijs heeft een aanvraag bij de minister ingediend om een evangelische scholengemeenschap voor mavo/havo/vwo te vestigen in de gemeente Wierden. De gemeenteraad is van mening dat de minister bij de beslissing tot opneming van De Passie in het Scholenplan, rekening had moeten houden met de financiële consequenties hiervan voor de gemeente. De minister heeft dat niet gedaan. Daarom heeft de gemeente beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200404056/1
Hoger beroep van de vereniging "De Kern GeWond" tegen de vergunning die het college van B&W van Den Haag heeft verleend voor de bouw van een gebouwencomplex van winkels, een multiplexbioscoop (met 9 zalen) en amusementsruimten (o.a. grandcafés) op de hoek van de Grote Markstraat en het Spui in Den Haag. Dit complex maakt onderdeel uit van het project Spuimarkt, dat de herontwikkeling en nieuwbouw van winkels, woningen en uitgaansvoorzieningen in de omgeving van de Grote Marktstraat in het centrum van Den Haag mogelijk maakt. De rechtbank in Den Haag heeft in mei 2004 een eerder beroep van de vereniging tegen deze bouwvergunning ongegrond verklaard. "De Kern GeWond" kon zich niet vinden in deze uitspraak en komt hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de vereniging heeft het project onder meer nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit en is in de milieueffectenrapportage uitgegaan van onjuiste uitgangspunten over de te verwachten toename van de verkeersintensiteit. Verder is de vereniging van mening dat de bouwvergunning niet had mogen worden verleend op basis van een toekomstig bestemmingsplan dat destijds nog in de voor-ontwerpfase was.


* 200406515/1
Hoger beroep in verband met de vergunning die de burgemeester van Eindhoven heeft verleend aan Ero World Eindhoven B.V. voor het exploiteren van een seksautomatenhal en een seksbioscoop aan de Kleine Berg in Eindhoven. Buurtbewoners hebben hiertegen geprotesteerd. De rechtbank in Den Bosch heeft het beroep van de buurtbewoners in juni 2004 gegrond verklaard. De burgemeester is het niet met deze uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Ten eerste is de burgemeester van mening dat hij de bewonersvereniging niet-ontvankelijk had moeten verklaren in hun bezwaren. Partijen verschillen in hoger beroep verder van mening over het antwoord op de vraag of het gebruik als seksinrichting is te beschouwen als "aanverwante dienstverlening" zoals dat is opgenomen in de voorschriften van het bestemmingsplan.


* 200406755/1, 200406965/1, 200408144/1, 200406913/1 en 200406883/1 Beroepen van de GLTO "Hof van Twente" en van maatschappen en inwoners uit Hof van Twente en Heeten met betrekking tot het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel waarbij op grond van de Wet ammoniak en veehouderij zou zijn vastgesteld welke gebieden in de provincie Overijssel deel uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur. In beroep wordt gesteld dat de maatschappen en bewoners schade lijden door deze vaststelling en het college verouderde kaarten zou hebben gebruikt bij de vaststelling van 'kwetsbare' gebieden.


* 200406999/1
Beroepen van inwoners van Meerkerk die zijn gebaseerd op de "Spoedwet wegverbreding" en die zien op het wegvak Gorinchem-Noordeloos van de rijksweg A27. Deze besluiten zijn in juni en juli 2004 genomen door de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, door het college van burgemeester en wethouders van Giessenlanden en door de dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap de Alblasserwaard en de Vijfherenlanden. De aanpassing van het wegvak betreft onder meer het naast de linkerrijstrook van de oostelijke rijbaan (in noordelijke richting) inrichten van een plusstrook. Op het wegvak wordt het aantal rijstroken gedurende een spitsperiode uitgebreid van 1x2 naar 1x3. De plusstrook kan worden opengesteld tussen 7.00 uur en 23.00 uur bij meer dan 3.000 voertuigen per uur in deze rijrichting. De uitvoeringsbesluiten betreffen een drietal bouwvergunningen, een kapvergunning, een keurvergunning, een verkeersbesluit en een ontheffing Flora- en Faunawet. In beroep worden, naast een aantal procedurele bezwaren, bezwaren aangevoerd die betrekking hebben op de 'Europese Overeenkomst inzake internationale hoofdverkeerswegen' en bezwaren die zien op een toename van het sluipverkeer.