ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG

Boomfeestdag-convenant: gemeente kan CO2-vastlegging aanmelden

Boomfeestdag-convenant: gemeente kan CO2-vastlegging aanmelden met planten van bomen op 16 maart as.

Stichting Nationale Boomfeestdag en Green Card Visa hebben een convenant gesloten, dat gemeenten helpt met de uitvoering van het Kyoto-Verdrag: de bomen die op de Boomfeestdag van 16 maart aanstaande geplant worden, kunnen aangemeld worden ter CO2- verificatie. Hieruit wordt voor de gemeente de hoeveelheid CO2-vastlegging vastgesteld. Op deze wijze kan iedere gemeente een bijdrage leveren aan de verplichting om de CO2-maatregelen te nemen. In april wordt bekend gemaakt welke gemeente de grootste bijdrage heeft geleverd aan CO2-vastlegging op Boomfeestdag-2005.

Op 16 februari jl. is wereldwijd het Kyoto-verdrag in werking getreden: ons land heeft zich verplicht om de CO2-uitstoot met 6% te verminderen. Het blijkt dat veel gemeenten moeite hebben om invulling te geven aan deze verplichting. De Boomfeestdag kan voor alle Nederlandse gemeenten een perfect instrument zijn om, vanuit de groene hoek, een bijdrage te leveren aan deze vermindering: het Kyoto-verdrag stelt namelijk nadrukkelijk dat landen (en dus ook gemeenten) hun bossen en bomen mogen meetellen als maatregel tegen de CO2-uitstoot (CO2 is het belangrijkste broeikasgas!), Onderzoek wijst uit dat oude bomen de lucht zuiveren via hun bladermassa én dat juist jonge bomen enorm veel koolzuurgas (CO2) vastleggen, want dit hebben ze nodig om te groeien. Het planten van bomen helpt uw gemeente dus om invulling te geven aan het Kyoto-verdag.

De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft met GreenCard Visa een convenant gesloten, dat inhoudt dat gemeenten de bomen, die geplant worden op de Nationale Boomfeestdag, kunnen aanmelden ter CO2-verificatie. Daartoe moet de deelnemende gemeente aangeven op het aanmeldingsformulier (via www.boomfeestdag.nl) hoeveel bomen er geplant worden op 16 maart aanstaande. Green Card Visa berekent deze CO2-vastlegging volgens een verificatie-methode van een onafhankelijke certificeerder. Het College van Burgemeester en Wethouders ontvangt vervolgens een certificaat, waarin wordt aangegeven hoeveel CO2 uw gemeente op de Boomfeestdag heeft vastgelegd.