Vereniging Nederlandse Gemeenten

INVENTARISATIE VAN KNELPUNTEN BIJ PLAATSING UMTS-ANTENNES

Verschillende telefoonbedrijven zijn momenteel bezig het mobiele netwerk uit te breiden met de plaatsing van UMTS-antennes. Aangezien het om de plaatsing van duizenden antennes gaat, hebben alle gemeenten in Nederland met dit fenomeen te maken. De VNG krijgt de afgelopen maanden steeds meer signalen dat er op lokaal niveau commotie ontstaat bij de plaatsing van deze antennes. In het VNG-Magazine van 4 maart jongstleden is hier een artikel aan gewijd. Vermoedelijk is de groeiende maatschappelijke onrust deels het gevolg van een onderzoeksrapport uit 2004 van TNO, waarin twijfels worden geuit over de mogelijke gezondheidrisicos van de straling die afkomstig is van UMTS-antennes. Dit heeft in de Tweede Kamer tot discussies geleid en de betrokken ministeries hebben een vervolgonderzoek naar de gezondheidrisicos aangekondigd.

In 2002 zijn in het Nationaal Convenant Antennebeleid afspraken gemaakt tussen onder meer het rijk, de VNG en de telefoonbedrijven over de plaatsingsprocedures voor UMTS-antennes. Op dit moment wordt het convenant geëvalueerd. Deze evaluatie wordt rond de zomer in de Tweede Kamer besproken. De VNG heeft behoefte aan informatie over de manier waarop de procedures bij de plaatsing van UMTS-antennes bij gemeenten verloopt en wil deze gegevens gebruiken voor het opstellen van een advies aan de Tweede Kamer, bij de behandeling van het convenant. De VNG heeft bij de conceptevaluatie al aangegeven dat er meer aandacht gegeven moet worden aan de communicatie met burgers over de mogelijke gezondheidrisicos. Om straks goed beslagen ten ijs te komen, heeft de VNG de inbreng van gemeenten hard nodig.

Het VNG-bureau wil daarom het volgende weten:


* Welke knelpunten doen zich bij gemeenten voor bij de plaatsing van UMTS-antennes?

* Hebben gemeenten suggesties om deze knelpunten op te lossen?
* Zijn er gemeenten die de knelpunten zelf al effectief hebben opgelost, zodat andere gemeenten daarmee hun voordeel kunnen doen?

U kunt uw ervaringen tot uiterlijk 1 april 2005 mailen naar de VNG (Marco.vandereep@vng.nl). Op een later tijdstip worden de gemeenten via de gebruikelijke informatiekanalen op de hoogte gebracht van de resultaten van deze inventarisatie en de evaluatie van het Nationaal Convenant Antennebeleid.