Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 058 MJS
Datum: 7 maart 2005

Jaarplan jeugdzorg provincie: dagbesteding voor probleemjongeren en aanval op wachtlijsten

Inzicht in vraag en aanbod, een gerichte aanpak bij risicovol gedrag van jongeren en een verbetering van samenwerking in en efficiëntie en effectiviteit van de jeugdzorg. Dat zijn de doelen van het provinciale jaarprogramma Jeugdzorg 2005. Speciale aandacht krijgen dit jaar het terugdringen van de wachtlijsten in de Jeugdzorg en het starten van het project "Waar een Wil is, is een Weg". Met het vaststellen van het uitvoeringsprogramma Jeugdzorg, geven Gedeputeerde Staten van Fryslân aan wat ze het komende jaar gaan doen op het gebied van de Jeugdzorg.

Provincie en Politie Fryslân hebben vorig jaar de commissie Dagbesteding Probleemjongeren opdracht gegeven uit te zoeken of dagbesteding een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van risico- en probleemjongeren. Volgens de commissie is voor hen dagbesteding een goede manier om op het recht pad te blijven. De commissie heeft daarom geadviseerd structureel voor 180 probleemjongeren een 24-uurs daginvulling op te zetten. Het is de bedoeling dat dit gebeurt binnen de bestaande instanties in de provincie. Voor de uitvoering van de dagbesteding stellen GS in totaal E 590.000 beschikbaar.

Sinds 1 januari zijn de justitiële taken voor jeugdbescherming en jeugdreclassering van het Ministerie van Justitie gedecentraliseerd naar de provincie. De uitvoering van deze taken is ondergebracht bij het Bureau Jeugdzorg. Op deze terreinen zijn de afgelopen jaren veel onderzoeken verschenen over nieuwe methodieken en werkwijzen die onder andere moeten leiden tot kortere procedures. Provincie en Bureau Jeugdzorg zullen de komende tijd nauw samenwerken om binnen de mogelijkheden die er zijn, deze nieuwe ontwikkelingen in te voeren.

Naast de dagbesteding staan samenhang en de samenwerking binnen de Jeugdzorg centraal in het jaarprogramma. Prioriteit hierbij krijgt het wegwerken van de wachtlijsten bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Het uitgangspunt is dat ieder melding binnen vijf dagen wordt opgepakt.
Een ander actiepunt is het uitbreiden van het aantal Steunpunten 0-25 jaar. Er zijn nu vijf steunpunten. Steunpunten zijn lokale instanties waar opvoeders en jeugdigen terecht kunnen met allerlei vragen, variërend van vragen over waar een kind kan sporten tot hulpvragen bij opvoedingsproblemen. In 2005 moet duidelijk worden op welke manier deze werkwijze kan worden uitgebreid of omgevormd naar een provinciaal dekkend netwerk. Hiervoor is onder andere een commissie Invoering Steunpunten 0-25 jaar ingesteld en is een aantal werkconferenties georganiseerd over de invulling van de Toegang tot de Brede Jeugdzorg. De inzet van provincie en gemeenten is dat er een sluitende keten van zorgnetwerken tot stand komt. Verwacht wordt dat dit leidt tot een verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening, dat de wachtlijsten niet verder toenemen en beter beheersbaar zullen worden en dat dit daarnaast nog leidt tot het verminderen van de uitstroom naar zwaardere vormen van zorg.

De nieuwe wet op de Jeugdzorg is inmiddels in werking getreden en daarom laat het uitvoeringsprogramma de nieuwe taakverdeling duidelijk zien. De Gemeenten zijn er voor de preventie en de Provincie is verantwoordelijk voor het bieden van zorg aan kinderen en jongeren met ernstige groei- of opvoedingsproblemen. Deze taakverdeling zorgt ervoor dat samenwerking van het grootste belang is voor het goed organiseren van Jeugdzorg in de provincie.

De provincie creëert de voorwaarden voor een goede samenhang in de jeugdzorg, zodat kinderen die hulp nodig hebben snel en adequaat geholpen kunnen worden. Deze rol vervult ze onder andere als financier van het Bureau Jeugdzorg en door regie te voeren als het gaat om het realiseren van samenhang binnen de jeugdzorg.

35

---- --