Gemeente Alkmaar


Gemeente presenteert groenplan De Strandwal Oudorp aan bewoners

Alkmaar, 10 maart 2005

Op dinsdag 15 maart kunnen bewoners van Oudorp, Oudorperpolder en Schermereiland kennis nemen van het inrichtingsplan De Strandwal Oudorp, een plan voor het groene gebied tussen Oudorp en Oudorperpolder. Het plan wordt gepresenteerd in verpleeghuis Lauwershof en zal nog tot 14 april op diverse locaties zijn in te zien.

De gemeente heeft samen met bewoners een plan gemaakt voor het groen tussen Oudorp en Oudorperpolder. In mei vorig jaar hebben omwonenden hun ideeën over het gebied naar voren kunnen brengen tijdens een thema-avond. De gemeente, Noordpeil Landschapsarchitekten en een begeleidingsgroep van bewoners en deskundigen zijn vervolgens met de uitkomsten van deze avond aan de slag gegaan en willen het resultaat graag presenteren aan alle bewoners.

Het centrale uitgangspunt van het plan is dat het huidige, groene karakter van het gebied - de weilanden met vee - in de toekomst behouden blijft. Het ontwerp sluit aan bij het historische karakter van het gebied.
Het gebied wordt als het ware omlijst door een nieuw aan te leggen wandelpad dat op een dijkje met knotwilgen ligt langs nieuw te graven sloten. Hierdoor wordt het straks mogelijk om een `rondje Strandwal' te lopen. Via een nieuwe brug wordt deze wandelroute verbonden met het groen in de rivierenbuurt.
Er worden nieuwe sloten gegraven om het waterbergend vermogen van het gebied te vergroten en de waterhuishouding te verbeteren. De nieuwe natuurvriendelijke oevers verbeteren de waterkwaliteit en de ecologische verbinding met de Oudorperhout
Aan het begin van de Kasteellaan komt een zitplek met zicht op de weilanden, die samen met bewoners ingericht zal worden.

Presentatie
Het plan De Strandwal Oudorp wordt op dinsdag 15 maart aanstaande gepresenteerd aan bewoners van Oudorp, Oudorperpolder en Schermereiland in verpleeghuis Lauwershof, Jupiterstraat 10. Alle bewoners hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Bewoners kunnen tussen 19.00 uur en 22.00 uur op eigen gelegenheid de tekeningen van het plan bekijken. De landschapsarchitecten die aan het plan hebben gewerkt, evenals ambtenaren van de gemeente en leden van de begeleidingsgroep zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Om 19.15 uur, 20.15 uur en 21.15 uur geeft mevrouw E. van der Laan van Noordpeil Landschapsarchitekten een toelichting op het plan. Bewoners kunnen hun opmerkingen, aanbevelingen of instemming met het plan kenbaar maken in een gastenboek.

De tekeningen van het plan zijn tot 29 maart in de Lauwershof te bezichtigen. Daarna is het plan van 30 maart tot 14 april in te zien in wijkcentrum De Vang, Oudorperplein 1a. Tevens ligt het plan ter inzage in de publieksruimte van het Stadskantoor van 17 maart tot 14 april. Tot 14 april kan schriftelijk, worden gereageerd op het plan bij Gemeente Alkmaar, afdeling Wijkbeheer, t.a.v. mevrouw A.G.C. Mertens, Postbus 53, 1800 BC Alkmaar. Als de reacties op het plan hiertoe aanleiding geven, zal het plan nader worden aangepast. Het definitieve plan wordt ter goedkeuring aangeboden aan het college. Het plan zal in samenspraak met de begeleidingsgroep verder worden uitgewerkt en uitgevoerd.

10 maart 2005