Ingezonden persbericht
Brussel, 15 maart 2005
Europees Parlement kleedt Dienstenrichtlijn volledig uit
Vandaag stemde de Commissie Milieu en Volksgezondheid van het Europees Parlement over een rapport en tal van wijzigingsvoorstellen op de EU-Dienstenrichtlijn van Bolkestein. En zij lieten er geen spaan van heel. Een meerderheid van de commissie bleek voorstander van het geheel en al verwijderen van het zogenaamde oorsprongslandbeginsel, dé kern van de dienstenrichtlijn. Ook het voorstel om gezondheidszorg volledig buiten de werking van de richtlijn te houden haalde een meerderheid. Kartika Liotard, lid van het Europees Parlement voor de SP en opsteller van het vandaag behandelde rapport: "Dit is een grote overwinning. Ik was hoopvol gestemd, maar dit overtreft elke verwachting".
Het rapport van Kartika Liotard, dat uitermate kritisch is over de negatieve gevolgen van de EU-dienstenrichtlijn, werd eveneens aangenomen met een grote meerderheid van stemmen (45 tegen 5). Liotard: "Hiermee wordt de richtlijn zó uitgekleed dat Eurocommissaris McCreevy er misschien beter aan zou doen het voorstel terug te trekken. Nu de hele gezondheidssector buiten de richtlijn wordt gehaald en het oorsprongslandbeginsel zelfs als principe niet haalbaar blijkt, is van de dienstenrichtlijn in wezen geen spaan meer heel". Ook werd een amendement van Liotard aangenomen dat stelt dat deze richtlijn niet kan worden aanvaard zonder dat het wordt voorafgegaan door een kaderrichtlijn over 'diensten van algemeen belang'. Daarin zouden de voorwaarden rond publieke diensten duidelijk omschreven moeten worden voordat de Europese Commissie zich verder bezig houdt met het liberaliseren van dat dienstenverkeer. Een dergelijke richtlijn was al in de maak maar onder druk van de Dienstenrichtlijn is het debat daarover op de achtergrond geraakt.
De Commissie Milieu en Volksgezondheid is de eerste van vier parlementscommissies die zich uitspreekt over de Dienstenrichtlijn. Het rapport van Liotard inclusief de aangenomen amendementen is nu een formeel advies aan het Europees Parlement. Dat stemt op 8 juni in plenaire zitting over alle adviezen en de Dienstenrichtlijn zelf.
Liotard: "We hebben een grote slag gewonnen, maar 8 juni is nog ver weg. Duidelijk is wel dat verzet dus loont en dat het dus nog altijd van groot belang is om aanstaande zaterdag tegen de Dienstenrichtlijn te demonstreren". Zaterdag 19 maart wordt in Brussel een grote internationale protestbijeenkomst tegen 'Bolkestein' georganiseerd, waaraan naar schatting meer dan vijftigduizend Europeanen uit alle lidstaten zullen deelnemen. De SP is in Nederland lid van het Platform Stop de Dienstenrichtlijn en actief betrokken bij het mobiliseren voor deze demonstratie.
Meer informatie:
Kartika Liotard, 06-51298808
www.dienstenrichtlijn.nl
---- --