Gemeente Dordrecht


---

Vernieuwde bibliotheek richt zich op breder publiek

Vincent Brinkhof
De helft van de Dordtenaren maakt momenteel gebruik van de openbare bibliotheek. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag ingestemd met het plan van de bibliotheek om het aanbod te vernieuwen zodat de bibliotheek voor nog meer inwoners een aantrekkelijker voorziening wordt. Beide partijen ondertekenen hiertoe binnenkort een convenant.

Vestigingenbeleid
De huidige vier bibliotheekfilialen in de wijken Sterrenburg, Stadspolders, Dubbeldam en Crabbehof blijven bestaan. De vestigingen gaan zich met een smaller maar actueler aanbod voornamelijk richten op jeugd en ouderen. Ook de collectie van de Centrale Bibliotheek wordt actueler.
Daarnaast beschikken alle vestigingen eind 2005 over zelfbedieningsbalies. De filialen gaan twee uur extra open en de Centrale Bibliotheek opent haar deuren ook op zaterdagmiddag; een uitdrukkelijke wens van het publiek.

De bibliotheek gaat intensiever samenwerken met andere organisaties. Zo komen er school- en jongerenbibliotheken: extra uitleenpunten in scholen, het Leerpark en in multifunctionele wijkaccommodaties zoals in Krispijn en het Energiehuis. De bibliotheek gaat een centrale rol spelen in het letterenbeleid en ontwikkelt in samenspraak met de andere literaire instellingen in Dordrecht een activiteitenprogramma.

Leesbevordering
Het aanbod voor het onderwijs en allochtone inwoners wordt uitgebreid. Streven is dat over vijf jaar 60% van de basisscholen gebruik maakt van het aanbod van de bibliotheek. Dit is nu nog vrijwel kosteloos. Van de scholen wordt verwacht dat zij met ingang van 2006 een financiële bijdrage leveren. In de Centrale Bibliotheek en in filiaal Crabbehof komt een `makkelijk-lezenplein' om de kennis van de Nederlandse taal te bevorderen.

Bibliotheekvisie
Het uitvoeringsplan vloeit voort uit de gemeentelijke bibliotheekvisie `Trefpunt voor kennis en informatie'. In het plan zijn veertien projecten beschreven waarin de vernieuwing vorm krijgt. De uitkomsten van het gebruikersonderzoek van het Sociaal Geografisch Bureau uit 2003, zijn in de plannen verwerkt.

De nieuwe activiteiten worden gerealiseerd door meer eigen inkomsten te verwerven en efficiënter te werken, bijvoorbeeld door te investeren in zelfbedieningsbalies. De gemeente trekt in totaal ruim 1 miljoen uit voor de vernieuwing van de openbare bibliotheek: EUR 2 ton in de vorm van een eenmalige bijdrage en EUR 8 ton als investeringsbijdrage in de vorm van vooruitbetaalde subsidie.