Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 15 maart 2005

Broers uitgeleverd op verdenking van handel in cocaïne en witwassen

In het kader van het onderzoek "FICUS" van de Nationale Recherche zijn twee Nederlandse broers van 40 en 35 jaar uitgeleverd aan Nederland. Beide broers, zijn door de rechter-commissaris te Rotterdam voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De 35-jarige broer is door Suriname uitgeleverd op verdenking van handel in cocaïne. Hij is vermoedelijk betrokken zijn bij de uitvoer van cocaïne uit Suriname via Portugal naar Nederland. In dit onderzoek zijn op 18 januari twaalf verdachten aangehouden, waaronder een Surinaamse rijsthandelaar.

De 40-jarige broer is op basis van een europees arrestatiebevel op 9 maart aangehouden in Parijs en overgeleverd aan Nederland. Het vermoeden is dat de man leiding gaf aan een criminele organisatie die cocaïnetransporten voorbereidde vanuit Suriname naar Nederland. Daarbij zijn onderhandelingen gevoerd over de aan- en verkoop en het transport van cocaïne. Tot daadwerkelijke leveringen kwam het niet. Op 2 maart berichtte het Landelijk Parket dat vier verdachten zijn aangehouden in dit onderzoek.

Deze man wordt ook verdacht van het witwassen van gelden.

Uit onderzoek naar een geldtransactiekantoor in Rotterdam, waaraan verdachte feitelijk leiding geeft, is naar voren gekomen dat dit bedrijf zich bezig hield met het verrichten van money-transfers van Nederland naar Suriname.

In het onderzoek is vastgesteld dat veelvuldig gebruik is gemaakt van valse en vervalste facturen. Hiermee zijn grote geldbedragen naar Suriname verzonden op naam van valse' dan wel `misbruikte' afzenders. De uitbetaling van de tegenwaarde zou in Suriname zijn verricht door een bedrijf, waarvan de hoofdverdachte directeur is. Het vermoeden bestaat dat de uitbetalingen van money-transfers in Suriname hebben plaatsgevonden via contante gelden, welke vanuit Nederland fysiek naar Suriname werden gebracht. Naar de herkomst van de gelden wordt nader onderzoek gedaan.

Voorts is een groot aantal andere overtredingen van financiële wetgeving geconstateerd, waaronder de Wet MOT.

In het onderzoek is een aantal geldtransporten onderschept. Ook is gebleken dat met enige regelmaat geldtransporten vanuit Nederland naar Suriname plaatsvonden. Omtrent de herkomst van deze gelden wordt nog nader onderzoek ingesteld. Vermoedelijk zijn deze gelden van de handel in en invoer van cocaïne afkomstig. In totaal is de afgelopen jaren bijna 3 miljoen Euro onderschept. Op 13 december 2004 zijn al twee verdachten in deze zaak aangehouden. Zij verblijven in voorlopige hechtenis.

Op 18 januari en 1 maart zijn ook al aanhoudingen verricht in dit onderzoek.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Voor informatie: Desirée Leppens