Universiteit Maastricht

15 maart 2005
Stoppen met roken onder begeleiding
UM start onderzoek naar effectiviteit van counseling

De Universiteit Maastricht start met een onderzoek naar de effectiviteit van een nieuwe counselingmethode voor mensen die willen stoppen met roken (COSMO). Deelnemers aan deze studie worden persoonlijk begeleid door speciaal getrainde longverpleegkundigen. De begeleiding bestaat uit een aantal gesprekken in de weken voorafgaand aan en kort na de stopdag, gecombineerd met medicatie voor stoppen met roken (nortriptyline). De effectiviteit van deze behandeling wordt vergeleken met reguliere eerstelijns zorg voor stoppen-met-roken, de Minimale Interventie Strategie voor de huisarts (H-MIS).

Veel mensen willen graag stoppen met roken en denken hier ook serieus over na. In de praktijk blijkt echter dat slechts een op de twintig rokers daadwerkelijk stopt en dit ook volhoudt. De COSMO-studie hoopt hier verandering in te brengen, met de introductie van een nieuwe behandelingsmethode die gespecialiseerde, persoonlijke begeleiding en medicatie combineert. Hiermee wordt invulling gegeven aan disease management, een nieuwe vorm van transmurale zorg waarmee men de hoge werklast van huisartsen en specialisten kan verlichten. Longverpleegkundigen van het academisch ziekenhuis Maastricht zijn voor enkele uren per week gedetacheerd bij een huisartspraktijk en nemen daar een aantal taken over van de huisarts, zoals de begeleiding van patiënten bij het stoppen met roken.

De effectiviteitsmeting is niet alleen gericht op het succes van de stoppoging, maar kijkt ook naar de lichamelijke en geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven van de ex-roker. Deelnemers aan het onderzoek doorlopen een traject van een jaar. De counselingsgesprekken vinden plaats in de periode in de weken rond de stopdag. In de loop van het jaar worden nog drie nametingen verricht: ongeveer vijf weken, zes maanden en twaalf maanden na de geplande stopdag.

De COSMO-studie wordt uitgevoerd door onderzoekers van het onderzoeksinstituut CAPHRI. Deze onderzoeksgroep houdt zich, onder leiding van prof. dr. Onno van Schayck, al geruime tijd bezig met diverse onderzoeken rond het stoppen met roken, zoals effectstudies met verschillende vormen van ondersteunende medicatie, of onderzoek naar de effectiviteit van een financieel vergoedingensysteem door zorgverzekeraars.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Daniël Kotz, tel. 043 388 2893, e-mail d.kotz@hag.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl..Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/