Vlaamse overheid

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap PERSMEDEDELING VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 15 MAART

2005

Broedseizoen: van 15 maart tot 30 juni

U hebt ze misschien al gezien, de kraanvogels die in V- vorm naar het noorden reizen. Dat is voor natuurbeschermers een duidelijk teken dat de vogeltrek op gang komt. Veel vogels vliegen over Vlaanderen heen, andere zetten er voet aan wal om eieren te leggen en zich voort te planten. Veel van deze vogelsoorten zijn zeldzaam in Vlaanderen, sommige zelfs in Europa.

De afdeling Natuur Limburg van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap beheert de Vlaamse natuurreservaten in de provincie Limburg. In de afgelopen winter werden grote machines ingezet voor het natuurbeheer: zo werd bijvoorbeeld geplagd in het Vlaamse natuurreservaat de Teut en werd de heide opengemaakt op de Oudsberg. De afdeling Natuur voert dergelijke werkzaamheden niet uit tussen maart en juni. Ook de arbeidersploegen voeren vanaf nu in hoofdzaak werk uit waarbij de rust zoveel mogelijk gerespecteerd wordt. Waarom? Omdat het broedseizoen is aangebroken.

Door het opschorten van allerlei rumoerige werkzaamheden wordt de rust in de Vlaamse natuurreservaten gegarandeerd. Heeft dit effect op de broedkansen van vogels, zult u zich afvragen? Blijkbaar wel, want ten tijde van de mond- en klauwzeercrisis werden ook gebieden afgesloten wegens het besmettingsgevaar voor de veestapel. Toen bleek dat zeldzame vogelsoorten zich gingen voortplanten op plaatsen waar dat in de voorgaande jaren vaak problematisch was.

Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 30 juni. In heide- en moerasgebieden kan de rust het best gerespecteerd worden tot eind augustus. Die rust komt vanzelfsprekend ook ten goede aan andere dieren, zoals bijvoorbeeld de jonge reeën.

Nachtzwaluwen en andere heidevogels broeden op de grond. Door loslopende honden worden die vogels voortdurend opgeschrikt, waardoor ze niet tot broeden komen. Loslopende honden zijn zeker in deze periode uit den boze in de Vlaamse natuurreservaten.

Bepaalde vogelsoorten, bijvoorbeeld moerasvogels, krijgen niet voldoende rust door het stopzetten van machinale werkzaamheden alleen. De voortdurende aanwezigheid van wandelaars is voldoende om de soorten van hun nest te verjagen. Daarom worden zeer kwetsbare broedzones in de natuurreservaten tijdelijk ontoegankelijk gemaakt voor het publiek. Het is geenszins de bedoeling de honderden kilometers wandelpaden in de Vlaamse natuurreservaten zomaar af te sluiten. Als afsluiten noodzakelijk is, zal er voor de wandelaar steeds een alternatief wandeltraject uitgestippeld worden.

Een concreet voorbeeld is het natuurgebied Wijvenheide in het Vlaamse natuurreservaat Platwyers in Zonhoven, een aaneengesloten vijvergebied van ongeveer 250 ha. Het reservaat is erg belangrijk voor de broedkansen van zeldzame Limburgse moerasvogels zoals de roerdomp, het woudaapje of de blauwborst. In de voorbije weken werden in de Wijvenheide twee vogelkijkwanden geplaatst en een aantal bruggen, trappen en knuppelpaden aangelegd. Langs aangeduide wandelpaden wordt de bezoeker rond de vijvers geleid. De vogelkijkwanden geven een prachtig uitzicht op de vijvers, zonder dat de vogels verstoord worden. De wandelaar hoeft dus niets van het spektakel te missen ...