Gemeente Oirschot

Subsidie voor klimaatbeleid

Het Ministerie van VROM heeft de gemeente Oirschot onlangs een subsidie toegekend van ruim 91.000,-. De bijdrage is bedoeld voor de uitvoering van gemeentelijk klimaatbeleid en een tegemoetkoming in de kosten voor communicatie, onderzoek en extra (externe) personeelskosten.

Duurzaamheid en daarmee ook klimaatbeleid heeft de laatste jaren reeds de nodige aandacht gehad binnen de gemeente Oirschot. Subsidiëring van zonneboilers, onderzoek naar potentiële duurzame energiebronnen, voorlichting richting bedrijfsleven en onderzoek naar geschikte windlocaties zijn daar voorbeelden van. De komende vier jaar wil de gemeente diverse projecten en activiteiten uitvoeren om de overmatige uitstoot van broeikasgassen door het verkeer, industrie, woningbouw, landbouw en de eigen organisatie/gebouwen terug te dringen. Daartoe heeft de raad in april 2004 een uitvoeringsplan vastgesteld. Een deel van de projecten zal regionaal worden uitgevoerd.

Reductie broeikasgassen
Klimaatbeleid staat natuurlijk niet alleen op de Oirschotse agenda, maar krijgt wereldwijd aandacht. Olie- en gasvoorraden zijn niet onuitputtelijk en het klimaat verandert door het versterkt broeikaseffect. Daarom zijn nieuwe bronnen voor energie, zoals zon, wind, water en biomassa nodig. Klimaatverandering is dus een mondiaal probleem en vraagt ook in Nederland om maatregelen. Daarover zijn op nationaal en internationaal niveau afspraken gemaakt. Onder leiding van de Verenigde Naties werd in 1999 tijdens de wereldklimaatconferentie in Kyoto een aanzet gegeven voor hernieuwd klimaatbeleid. Een groot aantal landen sprak toen af om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Voor ieder land werd een percentage vastgesteld waarmee de uitstoot van CO verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. Nederland heeft zich een reductie van 6% ten doel gesteld tussen 2008 en 2012. Daarnaast moet 10% van de nationale energieproductie in 2020 afkomstig zijn uit duurzame energiebronnen. Deze inspanningsverplichtingen zijn in februari 2002 door het Rijk, provincies en gemeenten vastgelegd in een nationaal klimaatconvenant.