Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 15-3-2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 15 maart 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Fijn stof moet worden aangepakt - Provincie stelt plan van aanpak op
GS hebben een Plan van Aanpak Fijn Stofvastgesteld. Het college vindt dat de fijn stof concentratie in Zuid-Holland omlaag moet. Daarvoor zijn op verschillende niveaus (EU, Rijk, provincies en gemeenten) maatregelen noodzakelijk. Met de maatregelen uit het plan probeert de provincie de mogelijkheden in haar bereik maximaal te benutten. GS hebben een inventarisatie van de bronnen en de concentraties van fijn stof in Zuid-Holland gedaan. Het blijkt dat de grootste bronnen de industrie -en dan vooral raffinaderijen-, het wegverkeer en de scheepvaart zijn. Voor de concentratie bij de grond zijn verder de op- en overslagbedrijven belangrijk. Het grootste deel van het fijn stof op grondniveau, ongeveer 80%, blijkt echter afkomstig van bronnen buiten de provincie Zuid-Holland. Dit komt omdat fijn stof lang in de lucht blijft hangen en daardoor ver wordt getransporteerd. Circa 20% van de concentratie fijn stof is afkomstig uit de provincie. Lees het persbericht.

Natuurgebiedsplan Zuid-Hollandse Eilanden Noord vastgesteld
GS hebben het natuurgebiedplan Zuid-Hollandse eilanden Noord vastgesteld. Het betreft de begrenzing van 3.730 hectare natuurgebied op Voorne-Putten, IJsselmonde, in de Hoeksche Waard en op het Eiland van Dordrecht. Tevens hebben GS de nota van beantwoording van de tegen het ontwerpplan ingediende bedenkingen vastgesteld. Het natuurgebiedsplan wordt zes weken ter inzage gelegd in de betreffende gemeenten, waterschappen en in het provinciehuis.

Omlegging N456 vooruitlopend op de toekomstige hoofdstructuur van de Zuidplaspolder
GS hebben ingestemd met het houden van een verkenning naar de omlegging van de N456. Deze omlegging is nodig in verband met de plannen van Prorail om de gelijkvloerse spoorwegovergang te vervangen en de verbetering van de doorstroming op de A20 door Rijkswaterstaat. Prorail en Rijkswaterstaat hebben de provincie gevraagd om, vooruitlopend op de toekomstige hoofdstructuur in de Zuidplaspolder, te kijken naar de mogelijkheden van deze vervroegde omlegging. De gezamenlijke projectontwikkeling door de provincie Zuid-Holland, Prorail en Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat het project efficiënt en doelmatig van de grond kan komen. Hiermee wordt een belangrijke aanzet gegeven aan de ontwikkeling van de Zuidplaspolder, doordat een essentieel gedeelte van de benodigde infrastructuur versneld beschikbaar komt.

Reparatie streekplan Zuid-Holland Oost
GS stellen aan Provinciale Staten voor om de door de Raad van State vernietigde delen van het streekplan Zuid-Holland Oost (het Groene Hart) te repareren. Het college van GS wil voor deze delen van het streekplan nieuwe planologische regels in een speciale streekplanherziening opnemen. Tot die tijd worden bestemmingsplannen getoetst aan het in 2003 vastgestelde streekplan. Het provinciaal ruimtelijke beleid blijft onveranderd: restrictief waar nodig, ontwikkelen waar gewenst. GS willen in het streekplan Oost de begrenzing van stads- en dorpsgebied door middel van contouren handhaven. GS willen de begrenzingen gaan vastleggen in de vorm van zogenaamde 'structurerende elementen'. Uitgangspunten van het college blijven de bescherming van de landschappelijke kwaliteiten van het Groene Hart en de bevordering van intensief grondgebruik in stads- en dorpsgebieden en op bedrijventerreinen. Een harde begrenzing met contouren blijft daarom nodig. De provincie Zuid-Holland sluit in de nieuwe systematiek aan bij de regelgeving zoals die voor het Groene Hart is vastgelegd in de streekplannen van de provincies Utrecht en Noord-Holland. Lees het persbericht.

Aanpak Zuidplas kan beginnen
GS zijn akkoord gegaan met de Projectaanpak 2005-2006 Zuidplas/ Driehoek RZG (Rotterdam-Zoetermeer-Gouda). De Projectaanpak is de opzet voor een plan om het gebied te ontwikkelen wat betreft woningbouw, bedrijvigheid en recreatie. Daarbij is de bereikbaarheid van het gebied erg belangrijk. Drieëntwintig bestuurlijke en maatschappelijke partijen, waaronder gemeenten, provincie en waterschappen, hebben samen aan de toekomstvisie voor het gebied gewerkt, die nu met de projectaanpak kan worden uitgewerkt. Lees het persbericht.

Preventie van schooluitval
In aansluiting op de ambities in het Collegewerkprogramma 2003-2007 hebben GS een aantal acties vastgesteld om het voortijdig schoolverlaten aan te pakken. Van belang is de aansluiting tussen onderwijs en jeugdzorg om problemen met jeugdigen vroegtijdig te signaleren. De acties staan in de notitie 'Versterking keten onderwijs-jeugdzorg'. Het gaat onder meer om: verdere stimulering van de vorming van zorgnetwerken rondom het primair en voortgezet onderwijs, extra investering in de deelname van het Bureau Jeugdzorg aan deze zorgnetwerken, extra stimulering van de vorming van zorgnetwerken rondom het middelbaar beroepsonderwijs en tot slot investering in de aanpak van zorgleerlingen, onder andere via het verhogen van de veiligheid in en om de school.

Evaluatie Rijn-Schelde-Delta samenwerking
De provincies Zuid-Holland,Zeeland en Noord-Brabant en onder andere de Belgische provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen hebben sinds 1995 een overeenkomst om te komen tot samenwerking in de Rijn-Schelde-Delta. De overeenkomst loopt in 2005 af en zal herijkt moeten worden. GS wachten deresultaten van de evaluatie afen zullen definitiefin mei 2005besluiten of de samenwerking en de deelprojecten zullen worden gecontinueerd. De kleineRijn-Schelde-Delta organisatie begeleidt grensoverschrijdende projecten op het gebied van milieu, economie enmobiliteit.