Gemeente Maassluis

Beantwoording schriftelijke vragen D66 over Broekpolder

De fractie van D66 in de Maassluise gemeenteraad heeft op 19 februari 2005 schriftelijke vragen aan het college gesteld over de Broekpolder. Het college van burgemeester en wethouders heeft de vragen als volgt beantwoord:


1. "Is het u bekend dat ongeveer 25% van de mensen die recreëren in de Broekpolder uit Maassluis komen. Bent u het met D66 eens dat de Broekpolder, dat direct grenst aan
het recreatiegebied Midden-Delfland een belangrijke (recreatie)functie en een gewild recreatiegebied is voor inwoners van Maassluis en daarom behouden moet worden als recreatiegebied. Zo ja, waarom. Zo nee, waarom niet.
Het is ons bekend dat een deel van de recreanten die de Broekpolder bezoeken uit Maassluis komen. Wij zijn het met u eens dat het recreatiegebied voor hen en voor anderen een belangrijke functie vervult. Wij achten de (toekomstige) bestemming daarvan primair een zaak voor de gemeente Vlaardingen.


2. Vindt u het ruimtelijk plan van de Stadsregio ("RR2020") waar de groene Broekpolder wordt opgeofferd voor woningbouw ook strijdig met de plannen van de Stadsregio en de provincie ("Regionaal Groen-Blauw structuurplan") waar juist wordt gestreefd dat er 3400 ha. natuur- en recreatiegebied nabij de woonomgeving wordt aangelegd? Het ruimtelijk plan van stadsregio en provincie (RR2020), waarvan thans een ontwerp gereed is, beoogd ruimte te scheppen voor ruimtevragende functies. Eén van deze ruimtevragers is natuur en recreatie. Daarnaast is er ook een vraag naar ruimte voor bijvoorbeeld wonen en werken. In RR2020 zal voor een gebied zoals de Broekpolder een keuze gemaakt moeten worden tussen deze ruimtevragende c.q. strijdige functies. Die keuze is normaliter primair een zaak van de gemeente Vlaardingen, maar vanwege het (boven)regionale belang ook een kwestie voor stadsregio en provincie.


3. In de vergadering van de Stadsregio die in week 6 plaatsvond was onder meer aan de orde of de Stadsregio akkoord gaat met bebouwing van de Broekpolder. De Maassluise stadsregio vertegenwoordigers bestaande uit de collegeleden mevr Groosman (VVD), de heer Keijzer (PvdA) en onze burgemeester (de heer Karssen) stemden hier mee in. Dit terwijl de vertegenwoordigers van de gemeente Vlaardingen alsmede de Rotterdamse afgevaardigde de heer Mathijs van Muijen (PvdA) tegen de woningbouw in de Broekpolder stemden en dit gebied als recreatiegebied willen behouden. De Vlaardingse vertegenwoordigers in de Stadsregio hebben uw steun gevraagd om de Broekpolder niet te bebouwen. Waarom heeft u deze steun niet gegeven. Wat waren de redenen van u om voor woningbouw in de Broekpolder te stemmen daar dit gebied (ook) zo'n belangrijke recreatie functie heeft voor de Maassluise inwoners? De Maassluise leden van de Regioraad, mevrouw Groosman - van den Brandhof en de heer Karssen, hebben tijdens de Regioraadsvergadering op 9 februari 2005 ingestemd met het voorlopig vaststellen van het Ontwerp RR2020 teneinde deze vrij te geven voor inspraak, consultatie en ter inzage legging. Het betreft een procedureel besluit, waarbij de Regioraad geen besluit over de inhoud heeft genomen. Overigens merken wij op dat de heer Keijzer geen lid is van de Regioraad. Het heeft ons verbaasd dat de D66-fractie daarvan niet op de hoogte is noch van het louter procedurele karakter van het besluit van de Regioraad inzake de Ontwerp RR2020.


4. Waarom heeft u als vertegenwoordiger van de raad van de gemeente Maassluis niet vooraf de raad geraadpleegd voordat u, uw stem uitbracht in de Stadsregio?
Zoals onder vraag 3 is aangegeven is het besluit van de Regioraad procedureel van karakter. Vanzelfsprekend zullen wij de raad vooraf raadplegen waar het gaat over de inhoud. Dat zal naar verwachting in mei 2005 zijn. Overigens kunt u al eerder van de gelegenheid gebruikmaken om uw standpunt te laten horen. Via brief van 14 februari 2005 bent u als gemeenteraadslid uitgenodigd voor hoorzittingen van de provinciale Subcommissie Streekplan Rijnmond op 2 of 30 maart 2005. Gelet op uw brief zult u
daar zeker op in willen gaan. Wij zijn benieuwd naar uw bevindingen.


5. Bent u bereid om uw stemgedrag in de Stadsregio alsnog te herzien gezien de aangedragen overwegingen en democratischer met uw vertegenwoordiging om te gaan. D66 zal nadat deze brief door u is beantwoord dit punt als agenda punt opvoeren in de raad van de gemeente Maassluis.
Zoals onder vraag 3 en 4 is aangegeven is het besluit van de Regioraad procedureel
van karakter en derhalve juist een belangrijk onderdeel van de democratie. Nogmaals, het heeft ons verbaasd dat u van het procedurele karakter van het besluit niet op de hoogte bent.


6. Bent u het met D66 eens dat, mede gezien de belangrijke beslissingen die de Stadsregio ook voor ons gebied neemt dit gezien de ondemocratische wijze van functioneren van de Stadsregio en de hedendaagse visie omtrent het zo transparant en open mogelijk besturen, dit eigenlijk niet kan. Zo ja wat wilt u hieraan gaan doen. Zo nee waarom niet?
Het Ontwerp RR2020 staat van maart tot en met mei 2005 uitgebreid ter discussie bij belanghebbenden. In deze periode worden inspraakbijeenkomsten georganiseerd en is gelegenheid voor een schriftelijke inspraakreactie. Conform de gemeenschappelijke regeling Stadsregio Rotterdam vindt een consultatieronde plaats onder regiogemeenten. Deze hebben drie maanden de tijd hun opvattingen kenbaar te maken (maart tot en met mei). Het Ontwerp RR2020 ligt conform de Wet op de Ruimtelijke Ordening als ontwerp-streekplan c.q. ontwerp-structuurplan vier weken ter inzage (april). Hierbij zijn belanghebbenden in de gelegenheid een bedenking in te dienen. Diegenen die een bedenking/ zienswijze hebben ingediend en belanghebbenden krijgen vervolgens de gelegenheid hun standpunt tijdens een gedachtewisseling bij Provinciale Staten en een hoorzitting bij de Regioraad toe te lichten (juni of september 2005). De bestuurlijke besluitvorming over het Ontwerp RR2020 betreft in dit stadium dus een voorlopige vaststelling. In het najaar van 2005 wordt RR2020, na verwerking van alle reacties, aangeboden voor definitieve vaststelling.
Wij verbazen ons wederom, maar nu over uw ophef over het democratische karakter van de bovengenoemde procedure. Die achten wij gebruikelijk bij streek/structuurplannen en derhalve in orde.


7. Welke rol speelt de Provincie en de Stadsregio bij de inspraakprocedure over het "Ruimtelijk plan Regio Rotterdam" en waarom wordt dit plan niet gelijktijdig ter inzage gelegd met het "Groen Blauw Structuurplan" omdat deze plannen volgens D66 elkaar op sommige punten overlappen? Wie heeft de regie rol bij de inspraak is dat de Provincie of de Stadsregio?
De rol van de provincie en de stadsregio bij de inspraakprocedure rond het Ontwerp RR2020 is reeds aangegeven onder vraag 6. Hierbij zij nog opgemerkt dat de provincie en de stadsregio in deze nauw samenwerken en gezamenlijk tot één ruimtelijk plan voor onze regio willen komen. Het Regionaal Groenblauw Structuurplan is de groen-blauwe inzet voor dit ruimtelijk plan vanuit zowel de stadsregio als de provincie. "