Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Dit is een gezamenlijk persbericht van de         |
|provincie Noord-Brabant en de Stichting Liliane   |
|Fonds                                             |


Noodhulp slachtoffers Tsunami

Project 'Children in Need' van Lilianefonds krijgt steun provincie

Het kwart miljoen euro dat de provincie Noord-Brabant begin dit jaar beschikbaar stelde voor hulpverlening in Azië gaat naar het Liliane Fonds. Het geld is bestemd voor het project 'Children in Need' op het eiland Nias in Indonesië. Het project is een initiatief van de Stichting Bhakti Luhur, die thuiszorgprogramma's opzet voor kinderen met een handicap op bijna alle eilanden van Indonesië. In het eerste jaar kunnen er ongeveer 100 kinderen thuis begeleid worden bij hun revalidatie en 10 tot 15 kinderen in het opvanghuis. Naar schatting zijn er enkele duizenden kinderen en jongeren met een handicap die revalidatie nodig hebben op een totaal aantal bewoners van ruim 750.000.

Gedeputeerde Peter van Vugt: "Toen we hadden besloten een kwart miljoen euro beschikbaar te stellen voor noodhulp in Azië, hebben we samen met de fractievoorzitters uit Provinciale Staten gekeken of het geld niet naar een voor Brabanders herkenbaar project zou kunnen. Ons oog viel snel op het Liliane Fonds. In overleg met de stichting hebben we gekozen voor het project 'Children in Need' dat loopt op het eiland Nias."

Het eiland Nias ligt ongeveer 100 kilometer ten westen van het eiland Sumatra. Het is het grootste van een reeks eilanden die parallel lopen aan de Sumatraanse kust. Nias is ruim 100 kilometer lang en 50 kilometer breed.
In tegenstelling tot de Thaise eilanden die door de Tsunami werden geteisterd, kent Nias vrijwel geen toerisme. Bij het grote publiek is Nias daardoor niet of nauwelijks bekend. Maar antropologen kennen Nias als een eiland met een bijzondere cultuur. Bijzonder aan de (materiële) cultuur van Nias zijn bijvoorbeeld de houten voorouderbeelden.

'Children in Need'
Nias is op 26 december 2004 zwaar getroffen. Na de zeebeving sloegen twee metershoge vloedgolven op twee verschillende plaatsen tegelijkertijd over het eiland. 122 mensen kwamen om, een aanzienlijk aantal daarvan waren kinderen. Het aantal vermisten is nog onduidelijk. Er zijn 1.780 ontheemden opgevangen. De overheid is begonnen met het herbouwen van de verwoeste huizen. De overlevenden hadden dringend voedsel en medische zorg nodig, maar het duurde relatief lang voordat de hulp op gang kwam. Nias was vlak na de ramp moeilijk bereikbaar en de eerste aandacht ging uit naar andere, meer bekende plaatsen die door de tsunami waren getroffen. Inmiddels is ook op Nias de hulpverlening op gang gekomen, maar de vrees bestaat dat juist de zwaksten in de samenleving het minste profijt hebben van deze hulp. Zo is er weinig aandacht voor de specifieke behoeften van kinderen met een handicap. Het project 'Children in Need' is juist op de hulp van deze kinderen gericht.

Deze kinderen krijgen begeleiding bij hun sociale en medische revalidatie van veldwerkers die hen regelmatig thuis bezoeken. Voor het vervoer over het eiland worden twee motorfietsen aangeschaft. Een belangrijk onderdeel van het project is jongvolwassenen van het eiland opleiden tot veldwerkers. Kinderen die een handicap hebben die zo ernstig is dat ze het thuis niet redden of kinderen die wees zijn geworden, kunnen terecht in een opvanghuis (een zogeheten Wisma) dat zal worden gebouwd. In de Wisma worden ze liefdevol opgevangen en krijgen ze de revalidatie die ze nodig hebben. De Wisma is tevens het centrum van waaruit de begeleiding van de kinderen die thuis kunnen wonen en naar het reguliere onderwijs gaan, wordt georganiseerd.

Werkwijze Liliane Fonds
De werkwijze van het Liliane Fonds is kleinschalig en rechtstreeks. Het is hulp op maat, persoonsgericht: van geval tot geval wordt door mediators in overleg met betrokkenen en familie een individueel revalidatieplan opgesteld. De mediator verwijst naar in de buurt aanwezige voorzieningen; de mediator (of de co-worker) kent de thuissituatie en is verantwoordelijk voor de nazorg. Er is aandacht voor zowel de medisch-technische als de sociale aspecten van revalidatie. Partnerorganisaties van mediators werken zoveel mogelijk samen. Waar nodig worden trainingen voor ouders en medewerkers georganiseerd. Het ontstaan van ouder- en zelfhulpgroepen wordt bevorderd.



Provincie Noord-Brabant