Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over over het uitkeren van de Zalmsnip door gemeenten

Antwoorden op kamervragen over over het uitkeren van de Zalmsnip door gemeenten

14 maart 2005

Vragen van het lid Externe link Kant (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Financiën over het uitkeren van de Zalmsnip door gemeenten.
---


1. Vraag Is het waar dat de gemeente Warmond in de periode 2000-2004 geen Zalmsnip uitkeerde aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen? Zo neen, waarom niet?


1. Antwoord Ja. Uit ambtsberichten die zijn ingewonnen, blijkt dat de raad van de gemeente Warmond in zijn vergadering van 28 oktober 1999 heeft besloten om de uitbetaling van de Zalmsnip te beperken tot zelfstandige huishoudens. Aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen werd deze lastenverlichting niet meer uitgekeerd.


2. Vraag Deelt u de mening dat de gemeente Warmond hiermee verder ging dan het zogenaamde `Leidse model' waarin maximaal 25 procent van de Zalmsnip niet werd uitgekeerd aan alle huishoudens maar werd besteed aan nieuw minimabeleid? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?


2. Antwoord Nee. De Zalmsnip is in 1998 ingevoerd. Gemeenten waren voor de jaren 1998 en 1999 verplicht een vermindering toe te passen op één van de belastingen genoemd in artikel 229d van de Gemeentewet. De wijze van distributie van het bedrag van de Zalmsnip was dus afhankelijk van het al dan niet belastingplichtig zijn voor één van deze belastingen. Gemeenten zijn nooit wettelijk verplicht geweest om de Zalmsnip ook aan huishoudens uit te keren die geen belastingaanslag ontvangen. Wel is het altijd de bedoeling geweest dat alle huishoudens, inclusief de huishoudens die geen belastingaanslag ontvangen omdat ze in onzelfstandige woonruimten verblijven deze lastenverlichting zouden ontvangen. Het kabinet heeft daarom herhaaldelijk een dringend beroep op gemeenten gedaan om de lastenverlichting door te geven aan alle huishoudens, zo ook aan de bewoners van onzelfstandige woonruimten. Of een gemeente ook aan deze huishoudens dit bedrag doorgeeft, is echter een keuze die tot de beleidsvrijheid van deze gemeente behoort. Vanaf het jaar 2000 is de verplichting in artikel 229d van de Gemeentewet omgezet in een facultatieve kan-bepaling maar is ten opzichte van de twee voorgaande jaren voor wat betreft de uitkering van de Zalmsnip aan niet-belastingplichtige huishoudens geen verandering opgetreden. Ook vanaf het jaar 2000 is het de bedoeling dat de lastenverlichting wordt doorgegeven aan huishoudens in onzelfstandige woonruimten. Het behoort echter nog steeds tot de beleidsvrijheid van de gemeente om te bepalen of het bedrag van de Zalmsnip wordt doorgegeven aan deze huishoudens. In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel tot Wijziging van de Gemeentewet en de Wet van 18 december 1997, met betrekking tot de vormgeving van de lokale lastenverlichting van f 100 werd hierover het volgende opgemerkt: "Ook vanaf 1 januari 2000, als de gemeenten vrij zijn in de wijze waarop zij de lastenverlichting vormgeven, blijven de gemeenten de mogelijkheid behouden om gezinshuishoudingen in onzelfstandige woonruimten in aanmerking te laten komen voor f 100,-. Gemeenten hadden dus vanaf de invoering van deze maatregel de mogelijkheid om deze huishoudens dit bedrag of een lager bedrag uit te keren en waren daartoe wettelijk niet verplicht.


3. Vraag Deelt u de mening van uw ambtsvoorganger dat het `Leidse model' de "uiterlijk toegestane" invulling van de Zalmsnip is? 1) Zo ja, deelt u de mening dat de invulling van de gemeente Warmond niet toegestaan is? Zo neen, waarom niet?

3. Antwoord
Ja. De invulling die de gemeente Warmond geeft aan deze regeling is zoals ik in mijn antwoord op vraag 2 heb aangegeven, formeel toegestaan.


4. Vraag Deelt u de mening van uw ambtsvoorganger dat hier sprake is van "strijdigheid met het rijksbeleid"? 2)

4. Antwoord
Voor de beantwoording van deze vraag verwijs ik u naar mijn antwoord op vraag 2.


5. Vraag Betreurt u het besluit van de gemeente Warmond?

5. Antwoord
Het besluit is genomen door de raad van de gemeente Warmond. Ik kan en wil thans niet meer treden in die afweging.


6. Vraag Gaat u het besluit van de gemeente Warmond voordragen voor spontane vernietiging zoals is toegezegd tijdens de behandeling van het wetsvoorstel vormgeving van de lokale lastenverlichting? 2) Zo neen, waarom niet?

6. Antwoord
Nee. Zoals ik in mijn antwoord op vraag 2 heb aangegeven, was de gemeente Warmond op grond van de Gemeentewet niet verplicht om de Zalmsnip aan niet-belastingplichtige huishoudens te doen toekomen. Gelet op het voorstaande, zie ik geen reden om te overwegen het besluit van de gemeente Warmond voor vernietiging aan de Kroon voor te dragen.


7. Vraag Is dit een voorbeeld van hoe u in de toekomst gaat ingrijpen bij lokale overheden die de lokale lasten teveel laten stijgen? 3)

7. Antwoord
Nee.


1) Tweede Kamer, vergaderjaar 1999-2000, Aanhangsel, p. 3805
2) Eerste Kamer, vergaderjaar 1999-2000, 26412, nr. 4a, p. 2
3) Forum, "Staatssecretaris houdt rekening met beknotting gemeentelijke belastingvrijheid: Joop Wijn waarschuwt gemeenten nog één keer", 27 januari jl.