BOA

Nog grotere risico's bij medicijngebruik door vertraging EPD

Nog grotere risico's bij medicijngebruik door vertraging Electronisch Patiënten dossier.

Omdat het Electronisch Patiënten Dossier (EPD) niet op tijd klaarkomt, zullen er straks nog meer ongelukken gebeuren door fout medicijngebruik. Dit zegt de Stichting Belangenbehartiging Openbare Apothekers (BOA)vlak voor de discussie woensdag a.s. in de Tweede Kamer, over het toenemend aantal ongelukken door fout medicijngebruik. De Inspectie voor de Volksgezondheid bracht hierover onlang een rapport uit dat deze week in de Tweede Kamer besproken wordt.

Minister Hoogervorst (volksgezondheid) zegt dat veel van deze ongelukken vanzelf niet meer zullen voorkomen door de totstandkoming van het Electronisch Medicatie Dossier (EMD) en het Electronisch Patiënten Dossier (EPD). Daarin worden straks per patiënt alle gegevens bijeengebracht, waardoor veel beter dan nu bekeken kan worden welk medicijn op dat moment de beste oplossing biedt.

Vanaf 2006 gaat het EMD werken, aldus de minister. Maar intussen is gebleken dat de totstandkoming van het EMD helemaal niet meer op schema ligt. 'Het risico van vertraging is niet gering', zei onlangs directeur Van Boven van het ICT-instituut Nictiz. De BOA schat in dat het EMD zeker niet klaar zal zijn voor 1 januari 2008.

Het wordt daarom extra van belang, aldus de BOA , om langs ook een andere weg ongelukken te voorkomen. Zonder wettelijke verankering van de Nederlandse Apotheek Norm, kan iedereen die dat wil een medicijnafhaalloket beginnen, nu de minister de Geneesmiddelwet drastisch wil veranderen, zodat er geen apothekers meer in een apotheek hoeven te zijn. Het is dan ook van het grootste belang dat de Tweede kamer er bij de minister op aandringt zo snel mogelijk de NAN-normen ook in de wet vast te leggen. Pas dan kan de inspectie voor de volksgezondheid op grond van de wet dan ook ingrijpen bij geconstateerde misstanden, in plaats van achteraf als er al ongelukken zijn gebeurd! Met de wettelijke verankering van de NAN en een functionerend electronisch patientendossier zal de geneesmiddelvoorziening klaar zijn voor de gewenste verdere marktwerking!

Meer marktwerking in de zorg - ook bij apotheken- kan doorgevoerd worden. Maar pas dan wanneer waarborgen voor de kwaliteit van de dienstverlening zijn vastgelegd in de wet. Dan kunnen er echt meer ongelukken door medicijngebruik worden voorkomen.

Stichting Belangenbehartiging Openbare Apothekers (BOA) Stichting BOA behartigt de belangen van de zelfstandig gevestigde apotheker. De stichting zet zich in voor hoogstaande farmaceutische zorg en een gezonde bedrijfsvoering in de apotheek, nu en in de toekomst. Stichting BOA voorziet in deze brede belangenbehartiging wegens de steeds verdergaande ketenvorming in de branche en een toenemend aantal nieuwe toetreders. Stichting BOA telt op dit moment 250 aangesloten apothekers.


---