Gemeente Gouda


afspraken over bomenkap Baden Powellplantsoen (11/03/2005)

De gemeente Gouda en buurtbewoners van het Baden Powellplantsoen zijn het eens geworden over de bomenkap. De omwonenden zijn tevreden met het resultaat; 15 van de 40 bomen die voor kap in aanmerking kwamen, blijven voorlopig staan. Wethouder Siebe Keulen heeft ook nieuwe afspraken gemaakt met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard omdat de bomen ook liggen in de molenbiotoop van de molen Beneden-Haastrecht.

Op 8 maart heeft wethouder Siebe Keulen gesproken met een delegatie van buurtbewoners en de vertegenwoordigers van wijkteam Goverwelle en Oost. De avond verliep in positieve sfeer. Zowel de gemeente als de buurtbewoners hebben naar een oplossing toe gewerkt waarin alle betrokkenen zich konden vinden. Aan het eind van de avond sprak wethouder Keulen zijn grote waardering uit voor de hoge mate van betrokkenheid en inzet van alle aanwezigen.

afspraken
In 2004 heeft de gemeente Gouda een plan gemaakt voor het Baden Powellplantsoen. Aanleiding om het plan te maken was het windrecht van de molen Beneden-Haastrecht van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, dat een conflict opleverde met de Bomenverordening van de Gemeente Gouda. Het plan gaat uit van eisen van sociale veiligheid, duurzaamheid van de beplanting en het door de gemeente gewenste beeld van het park. In december 2004 hebben de gemeente Gouda en het Hoogheemraadschap overeenstemming bereikt over het plan. In dit plan was sprake van een totale bomenkap van 40 stuks. Buurtbewoners van het Baden Powellplantsoen kwamen in verweer tegen de voorgenomen kap.

hoogheemraadschap
De gemeente Gouda heeft opnieuw overlegd met het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. Op verzoek van de gemeente Gouda blijven van de bomen, die in december zijn aangemerkt als te kappen, op dit moment 15 bomen staan. De overige bomen die in december zijn aangemerkt als te kappen, worden voor 15 maart 2005 gekapt. De 15 bomen die nu blijven staan, verdwijnen op afzienbare termijn (1 a 2 jaren). Het Hoogheemraadschap en de gemeente overleggen hierover in het kader van een nieuw beheerplan voor het hele park.Op basis van de afspraken van december worden in de rest van de molenbiotoop geen bomen gekapt. De Gemeente verplicht zich om ervoor te zorgen dat in het kader van het op te stellen beheerplan hier geen verslechtering optreedt voor de molen ten opzichte van de bestaande situatie. Bij natuurlijk verloop, bijvoorbeeld door ziekte, vindt een afweging plaats met het windrecht vanuit het beheerplan. Met de bewoners is de afspraak gemaakt dat de gemeente de omwonenden van het park en de buurtbewoners actief betrekt bij de invulling van een nieuw integraal beheerplan voor het hele park.


-- einde bericht --