Gemeente Deventer

Week 9, 4 maart 2005

12 maart van 10 tot 16 uur

OPEN DAG ARCHEOLOGIE MUGGEPLEIN DEVENTER

Op dit moment voert Archeologie Deventer gemeente Deventer een stadskernonderzoek uit in het hart van de oude Hanzestad. De locatie in het Noordenbergkwartier is bijzonder omdat dit gebied in de stad goeddeels onbekend terrein is. De oudste middeleeuwse vondsten zijn in het verleden hier gedaan. Nu betreft het een proefonderzoek waar twee flinke proefputten zijn gegraven.

Graag nodigt Archeologie iedereen uit voor het bezoeken van de Open Dag van het archeologisch onderzoek op het Muggeplein op zaterdag 12 maart van 10 tot 16 uur. Het terrein is te vinden direct achter het voormalige politiebureau. Toegang is via het automatische hek aan de zijde van de Molenstraat. Parkeerruimte is afwezig dus kom het liefst met de fiets of te voet of parkeer elders in de stad.

Wat valt er te zien?

* In elk geval is de doorsnede van de oudste Noordenbergstraat. Deze straat is in de 12^de-13^de eeuw opgehoogd en voorzien van brede goten. In deze goten ligt het afval van de ambachtslieden die aan de straat woonden. Hierin zijn veel leervondsten gedaan.
* Een deel van de resten van de houten bewoning uit de periode 900-1000 n. Chr.

* Een deel van de baksteen huizen uit de 15^de -19^de eeuw (onder voorbehoud).

* Daarnaast is een grote hoeveelheid vondsten uit de opgraving tentoongesteld, samen met de vondsten gedaan uit de tijd van de sloop van het gebied in de jaren 1975-1985.

Archeologen zullen u over het terrein rondleiden en uitleg geven bij de vondsten.

Publicatiedatum: 4-3-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 4 maart 2005