Gemeente Venlo


Gemeentearchief Venlo verwerft
belangrijke historische filmbeelden

In 2004 is in samenwerking met de Limburgse archiefdiensten en het LiFVA, onderdeel van het Limburgs Museum, een omvangrijk conserveringsproject gestart onder de titel 'Project Audiovisuele Kerncollectie Limburg'. Doel is het conserveren en beschikbaarstellen van belangrijk historisch audiovisueel erfgoed.

Ook het gemeentearchief Venlo neemt in dit project deel. Eind 2004 is een eerste grote partij films door een extern bedrijf onder handen genomen. Dit maakt het voor de toekomst mogelijk om de originele films duurzaam en veilig te bewaren en kopieën ervan voor het publiek beschikbaar te stellen.

Tijdens de Open Archievendag op 30 oktober 2004 is een filmprogramma samengesteld met beelden van Venlo vóór de Tweede Wereldoorlog waarbij gedeeltelijk geput is uit deze thans geconserveerde beelden. Als gevolg van de publiciteit die daarmee samenhing en het actief benaderen van particuliere personen die filmcollecties bezitten, heeft het gemeentearchief Venlo in het afgelopen halfjaar belangrijke historische filmbeelden aan haar collectie kunnen toevoegen. Met name door de enthousiaste vrijwillige medewerking van de heer Huub Smets, zelf actief amateurfilmer, kon tot dusver nog onbekend bewegend beeldmateriaal worden opgespoord. Er is dankbaar gebruik gemaakt van zijn vele contacten met en kennis over amateurfilmers in Venlo. Een van de belangrijkste vondsten betrof een 8mm film van een oefening van de luchtbescherming in 1943 te Venlo. Verder kwamen belangrijke beelden boven water die direct na de Tweede Wereldoorlog werden gemaakt en die allerlei aspecten van de wederopbouwjaren in Venlo tonen. Een tweetal weken geleden werd een film aan het gemeentearchief beschikbaar gesteld die door een naar de Verenigde Staten geëmigreerde oud-Venlonaar in 1938 te Venlo werden gemaakt. Bijzondere zeldzaam is het feit dat de beelden van o.a. de sacramentsprocessie in kleur zijn opgenomen.

Deze nieuwe aanwinsten zullen in de toekomst ook veilig gesteld moeten worden via restauratie en duplicering. Een gedeelte van de nieuw beschikbaar gestelde beelden is verwerkt in de filmdocumentaire "Venlose Maasbruggen 1940-1945". Deze werd gemaakt door Huub Smets over het hoe en waarom van de bombardementen op de Venlose Maasbruggen in de Tweede Wereldoorlog. De film zal op 12 maart in de Openbare Bibliotheek Blerick haar première zal beleven. De historisch waardevolle filmbeelden zullen dan voor het eerst voor het publiek te zien zijn. Bovendien zijn de oorspronkelijk geluidloze filmbeelden door Huub Smets van zogenaamd nagesynchroniseerd live geluid voorzien, waardoor een extra dimensie is toegevoegd.