Gemeente Voorschoten

Persberichten - Landschap terug in Duivenvoordecorridor Uitgebracht op: vrijdag 11 maart 2005

In de kantine van het stadskantoor van Leidschendam-Voorburg vond op 10 maart een informatiebijeenkomst plaats voor ongeveer 25 tuinders die hun bedrijf voeren in de Duivenvoordecorridor. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Voorschoten en Leidschendam-Voorburg samen. Onderwerp was het behoud en versterking van de Duivenvoordecorridor. "Deze samenwerking tussen Leidschendam-Voorburg en Voorschoten versterkt het groene karakter van Voorschoten en geeft bovendien een economische impuls aan de glastuinbouw", aldus wethouder Horlings.

Voorschoten en Leidschendam-Voorburg willen in dit gebied de landschappelijke kwaliteiten terug brengen en de bedrijvigheid binnen het gebied verplaatsen naar elders of saneren. Deze week hebben de gemeenten een voorkeursrecht gevestigd op tuinbouwbedrijven binnen de Duivenvoordecorridor en de Gamma Bouwmarkt. Hierdoor zijn eigenaren die grond willen verkopen verplicht dit eerst aan de gemeente aan te bieden. De gemeentes kunnen zo zelf de ontwikkeling van het gebied bewaken.

Eerder deze week stemden de colleges van de gemeenten Voorschoten en Leidschendam-Voorburg in met de realisatiestrategie voor de herinrichting van de Duivenvoordecorridor. Aan de basis hiervan ligt de Structuurvisie Duivenvoorde, die reeds in het voorjaar van 2003 door beide gemeenteraden is vastgesteld. In de praktijk betekent dit, dat tot en met 2015 circa 80 hectare aan tuinbouwgrond en bedrijfsgrond een nieuwe bestemming krijgt. Ongeveer driekwart van deze gronden krijgt een nieuwe inrichting als bosschage, weidegrond, siertuin of natuurgebied in de vorm van nat grasland. Daarnaast is het de bedoeling ook belangrijke onderdelen te herstellen van de oude buitenplaatsen op de locaties Haagwijk (in Voorschoten), Noordhey en Oostbosch (beiden in Leidschendam-Voorburg).

Kosten
De verwachting bestaat dat met de herstructurering een investering is gemoeid van meer dan 90 miljoen euro. Daaruit dienen zowel de kosten voor de verplaatsing van de kassenbedrijven gefinancierd te worden als de herinrichting van de buitenplaatsen. De kosten worden gedekt, uit de ontwikkeling van nieuwe buitenplaatsen, landhuizen of karakteristieke woningen. Daarbij zal het netto bebouwde oppervlak met circa 90% afnemen. Met deze aanpak zal de eerder door de overheden geïntroduceerde "Rood voor Groen - gedachte" voor het eerst op grote schaal in de praktijk worden gebracht.

De gemeenten zijn tevens van plan om de Duivenvoordecorridor voor recreanten beter toegankelijk te maken. Zo kan het huidige stelsel aan fiets- en wandelpaden worden uitgebreid van nu circa 13.500 m² naar straks 20.000 m² in 2015. Daarbij moet worden gedacht aan enkele korte verbindingen tussen reeds bestaande paden en een betere toegankelijkheid van de buitenplaatsen met hun cultuurhistorisch waardevolle tuinen. "

Toekomst van de tuinbouw
Die tuinbouwbedrijven, die over een duurzaam toekomstperspectief beschikken, zullen worden uitgeplaatst naar andere tuinbouwlocaties in de provincies Zuid-Holland of Noord-Holland. Hiertoe behoren onder andere tuinbouwgebieden langs de A 44 en A 4, maar ook de glasconcentratiegebieden rond Bleiswijk en de Zuidplaspolder.

Met het oog op de verplaatsing van de tuinbouwbedrijven is in het afgelopen jaar een aparte klankbordgroep ingesteld. Deze heeft het afgelopen najaar eveneens concrete voorstellen gedaan voor nieuwe vestigingsmogelijkheden. Daarbij moet worden gedacht aan tuinbouwterreinen in onder andere Harlemmermeer, Rijnsburg, Lisse en Stompwijk. De voorstellen van de klankbordgroep zullen in de komende maanden in het ambtelijke en bestuurlijke overleg met de provincie Zuid-Holland verder worden besproken.


- einde bericht -