Gemeente Zaanstad

Zaanstad ondertekent Stadscontract met Rijk

vrijdag 11 maart 2005

Vrijdag 11 maart ondertekenen minister De Graaf, minister Dekker en staatssecretaris Van Gennip samen met wethouder Kroesen-van Gelderen van Zaanstad het Stadscontract voor de nieuwe periode van het Grotestedenbeleid (GSB). Dit gebeurt tijdens een grote bijeenkomst in Den Haag waar ook de andere grote steden van Nederland hun afspraken met het Rijk voor de jaren 2005-2009 vastleggen.

In het Stadscontract staan afspraken over concrete prestaties die Zaanstad de komende vijf jaar gaat leveren op economisch, fysiek en sociaal gebied.

Op sociaal gebied gaat het bijvoorbeeld om activiteiten op het terrein van maatschappelijke opvang, veiligheid en leefbaarheid. Op fysiek terrein moet onder meer gedacht worden aan bodemsaneringsactiviteiten en projecten in het kader van de stedelijke vernieuwing, zoals in Zaandam Zuidoost en in de andere kernen van Zaanstad. Op economisch gebied zal het in ieder geval gaan om de herstructurering van bedrijventerreinen en het verbeteren van de dienstverlening aan ondernemers.

Om dit alles te kunnen realiseren krijgt Zaanstad financiële middelen van het Rijk. Hoewel het Rijk zich niet voor alle onderwerpen kan vastleggen op de volledige bedragen voor vijf jaar, verwacht Zaanstad minimaal 56 miljoen te zullen ontvangen.

Zaanstad krijgt al langer GSB-middelen. Met gelden uit de vorige GSB-periode (Z'MOP-I) is Zaanstad bezig om projecten te realiseren als A8ernA, De Fabriek, De Zaanbocht, de aanpak van de grenen palenproblematiek maar ook het project Kleurrijk Ondernemen voor startende ondernemers en allerlei activiteiten in Zaandam Zuidoost.

Als kader voor het contract met het Rijk en de programmering van activiteiten heeft Zaanstad de afgelopen tijd het Zaans Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (Z'MOP-II) gemaakt. De projecten en acties uit het Z´MOP sluiten aan bij de zogeheten Koers van Zaanstad. Hierin zijn als rode lijn voor de gemeente vier speerpunten geformuleerd:
* de economische structuur duurzaam te versterken en meer banen te creëren;

* meer sfeer in de stad te realiseren;

* Zaanstad zichtbaarder te maken;

* de ´gewone dingen´ goed te doen.

In mei zal de gemeenteraad, die in november 2004 het ZMOP-II vaststelde, zich voor het eerst buigen over de vraag welke concrete projecten en activiteiten met het geld van het Grotestedenbeleid gefinancierd zullen worden.